Draskovics: tavasszal minden reform terítékre kerül

A reformokról szóló döntések évének nevezte a most kezdődött esztendőt Draskovics Tibor, aki az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta azt is, hogy tavaszra döntés várható az egészségügyi biztosítók kérdéséről.

A kormánynak az a célja, hogy ebben az évben minden döntés megszülessen a 2010-ig tervezett reformokról, hogy azt követően már a végrehajtás kerülhessen középpontba – hangsúlyozta a kormánybiztos. Az Államreform Bizottság alelnöke elmondta: tavasszal arról is döntés születhet, hogy egy vagy több biztosító működjön az egészségügyben. Úgy fogalmazott, hogy az egészségügyben meg kell teremteni a szolgáltatók közötti versenyt.

Szinte minden ügy a kormány elé kerül

A 2007-re vonatkozó tervekről szólva úgy fogalmazott, “szinte minden ügy, különösen a nyugdíjat, az egészségügyet, a közoktatást érintő koncepcionális kérdés tavasszal a kormány elé kerül”.

Az egészségügyi társadalombiztosítás mellett az év első felében el kell dönteni, szükséges-e a nyugdíjrendszer valamiféle rendszerszerű változtatása, illetve milyen minőségi változtatások időszerűek a közoktatásban – folytatta.

Ugyancsak 2007-ben kell áttekinteni a közfeladatok körét és ellátásuk módjait, hogy “a lehető leghatékonyabban, és leginkább költségtakarékos módon, a legjobb minőségű közszolgáltatásokat tudjuk nyújtani”. 2007 évi feladat továbbá, hogy a hosszabb távú gazdasági versenyképességen belül vizsgálják meg az adórendszert.

Draskovics Tibor az idei évre tervezett feladatok között említette a túlszabályozást enyhítő deregulációs program elindítását, a köztisztviselők teljesítményalapú bérezésének bevezetését és az államháztartásra vonatkozó jogszabályok átalakítását is.

Jövőre már láthatóak az eredmények

A mindennapokban tapasztalható pozitív eredményekre vonatkozó kérdésre azzal válaszolt, hogy a tavalyi és az idei döntések eredményei jövőre láthatóvá lesznek, a változások 2008-ra teljesednek ki.

Az Államreform Bizottság alelnöke külön kitért arra, hogy mostantól kezdődhet az európai uniós pénzek felhasználása, aminek eredményeként javulnak a közszolgáltatások. A testület elmúlt évben végzett munkáját értékelve elmondta, a mostani kabinet nagyságrendileg több komoly reformlépést hajtott végre, illetve kezdett megvalósítani, mint elődjei közül bármelyik. Draskovics Tibor egy kérdés kapcsán kifejtette, a bizottság munkájának eredményességét a kitűzött reform-célok tekintetében legalább nyolcvan százalékosnak tartja.

Emlékeztetett: azért jött létre ez a döntés-előkészítő testület, hogy legyen egy olyan intézmény a kormányzati munkamegosztásban, amelyik nem egy ágazat ügyeiért, működtetéséért, fejlesztéséért felelős, hanem összkormányzati nézőpontot képvisel.

Draskovics úgy fogalmazott: “az elmúlt 16 esztendő tespedtségének árát fizettük meg 2006-ban. Egyszerre kellett “tölteni és lőni”, vagyis koncepcionális előkészítést végezni és azonnali intézkedéseket hozni. Ebből adódott időnként a kapkodás látszata.”

Címkék: Belföld