Economist: hiányos hazánk demokráciája

Az egyik legtekintélyesebb nemzetközi országelemző cég elemzői szerint Magyarország besorolása a valóságosnál hízelgőbb képet mutat - írja a Heti Válasz csütörtökön megjelenő lapszáma.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) a múlt év végén hozta nyilvánosságra legutóbbi jelentését, mely szerint a világ legdemokratikusabb állama Svédország, a sereghajtó pedig Észak-Korea – hazánk ezen a listán a 38. helyre bizonyult érdemesnek, így a hiányos demokráciák csoportjába került.

A londoni székhelyű intézet elemzői pontozásos rendszerrel igyekeztek minél objektívebben meghatározni a jogállamiság minőségét. Az EIU indexe öt kategóriát állított fel: szakértőikre és közvélemény-kutatásokra alapozva elemezték a választási rendszert, a civil szabadságjogokat, a kormányzat működését, a társadalom politikai részvételének mértékét és a politikai kultúra fokát.


A teljes demokráciák között – Olaszország kivételével – főként a fejlett OECD-országokat találjuk, de helyet kapott itt két latin-amerikai, két közép-európai és egy ázsiai állam is: Costa Rica és Uruguay, Csehország és Szlovénia, valamint Japán. A hiányos demokráciák kisebb része Ázsiában, nagyobb hányada Latin-Amerikában, illetve Kelet-Európában található.

Magyarország a választási rendszer és a civil szabadságjogok kategóriákban – a tízes skálán – 9,58, illetve 9,41 ponttal a lista éllovasaihoz hasonló eredményt ért el, a kormányzat működését 6,79, a társadalom politikai részvételét 5,00, a politikai kultúrát pedig 6,88 ponttal értékelte az EIU szemében.


“Magyarország esetében azt éreztük, hogy a végső pontszám – különösen egyes 2006-os fejlemények tükrében – a valóságosnál hízelgőbb képet mutat” – mondta Laza Kekic, az intézet országértékelő részlegének vezetője, utalva a Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde nyomán kirobbant társadalmi feszültségre.

Címkék: Belföld