Demszky a HÉV viteldíjainak emeléséről

A kedvezményes helyközi bérletek jelentős áremelkedésére az állam nagyobb szerepvállalása vagy az érintett önkormányzatok és a BKV közötti támogatási szerződések megkötése jelentheti a megoldást – vélte Demszky Gábor.

A kedvezményes bérletek áremelkedésének oka, hogy az árkiegészítésre, illetve az utazási kedvezmények rendszerére vonatkozó szabályozások változtak – írta levelében a főpolgármester Gémesi György Gödöllő polgármesterének. Mint írja, a környéki busz- és HÉV-bérletek megvásárlásához az állam a tanulók és nyugdíjasok részére korábban 90 százalékos támogatást nyújtott, az új rendszerben viszont csak 56 százalékos árkiegészítést ad.

A Fővárosi Önkormányzatnak nem áll módjában továbbra is pótolni az állam által csökkentett árkiegészítést a más településekről bejárók számára egy Budapest határain kívül igénybe vett szolgáltatásért – hangsúlyozta Demszky Gábor, hozzáfűzve, hogy tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal a Pest megyei utasok érdekében.

Gödöllő polgármestere azért fordult kedden Demszky Gáborhoz, hogy függessze fel a HÉV-viteldíjak megemelt áráról szóló rendelkezését, adjon tájékoztatást a változásokról, és azok okairól, valamint azonnal kezdjen konzultációt az érintett települések vezetőivel és a kormány képviselőivel a megoldás lehetőségéről. Gémesi György közlésében felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fővárosi Önkormányzat, illetve a BKV megszüntette a nyugdíjas-diák kedvezményeket a HÉV teljes vonalán.

Címkék: Belföld