Meglepte a szocialistákat a Molnár-lista

Meglepte a szocialista politikusokat az egészségügyi miniszter régióknak küldött, a kórházi ágyszámokról szóló javaslata – mondta el Schvarcz Tibor (MSZP), az egészségügyi bizottság alelnöke kedden az MTI-nek.

„Nem erre a kapacitásajánlatra számítottunk” – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy a korábbi egyeztetések során – amelyeken kormánypárti képviselők, a megyék szakmai vezetői, kórházigazgatók és az Egészségügyi Minisztérium képviselői vettek részt – már kialakult egy előzetes lista, amely elfogadható kompromisszumokat tartalmazott. A hétfői ajánlat eltér a korábban egyeztetettől – tette hozzá a szakpolitikus.

Példaként a közép-dunántúli, a dél-dunántúli és az észak-magyarországi régiót említette. „A korábbi konszenzusközeli állapotot teljesen átszabta ez a lista, (…) nem tudom, hogy lehet ezek után megegyezni” – mondta Schvarcz Tibor. Hozzátette: a regionális egészségügyi tanácsoknak (ret) kiküldött miniszteri listában vannak ugyan tartalékkapacitások, ám azok nem elégségesek arra, hogy feloldják azokat a feszültségeket, amelyeket a korábbi egyeztetés megszüntetett volna.

Az Egészségügyi Minisztérium hétfőn juttatta el a regionális egészségügyi tanácsoknak azt a listát, amely azt tartalmazza, hogy a tárca hány kórházi ágy fenntartását javasolja az egyes régiókban.

A tanácsoknak 20 napjuk van arra, hogy döntsenek a normatívák és az ellátási területek felosztásáról. A döntés akkor érvényes, ha azt a régió valamennyi kórháza 30 napon belül jóváhagyja. Ha az érintett gyógyintézményeknek, illetve fenntartóiknak nem sikerül megegyezniük, a miniszter nyolc napon belül dönt a régió normatíváinak felosztásáról.

Az új finanszírozási szerződéseket 2007. március 31-ig kell megkötni.

Fidesz: leépítés, intézménybezárás, ágyszámcsökkentés, káosz


Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szerint a szaktárcának a kórházi ágyak régiónként fenntartott számáról közzétett listájával Molnár Lajos egészségügyi miniszter tovább folytatja felelőtlen politikáját. A Fidesz nem ért egyet a “mindenfajta szakmaiságot nélkülöző”, a szakmai szervezetekkel nem egyeztetett kormányzati lépésekkel az egészségügyben – írja közleményében a politikus.

“A Fidesz álláspontja szerint kizárólag a politikai és gazdasági lobbik harca számít, ez fogja megszabni az új kórházi struktúrát”, így annak semmi köze sem lesz a térségi népegészségügyi adatokhoz, illetve a megbetegedési-halálozási mutatókhoz.

Kitér arra is, hogy a kormány által a regionális egészségügyi tanácsokra “kényszerített regionális osztozkodás” újabb fejezete a kormány felelőtlen politikájának, mert a döntés felelősségét áttestálja a tanácsokra, valamint Molnár Lajos miniszter “színjátékot űz”, hiszen ha ezek a testületek nem tudnak dönteni az intézményi struktúráról, a döntés joga visszaszáll a tárcára, vagyis a kormányzati szándékok érvényesülnek majd.

A Fidesz helyettes szóvivője közleményében megjegyzi, hogy a kormánypártok között teljes a zűrzavar az intézményátalakítással kapcsolatban. “Hazugság az, amikor a kormány reformokról beszél, hiszen az egészségügy területén sincsenek valódi reformok, van helyette leépítés, intézménybezárás, ágyszámcsökkentés és növekvő káosz” – írta közleményében Cser-Palkovics András.

Címkék: Belföld