Fidesz: a kormány el akarja adni a Postát!

A kisebb postahivatalok tervezett bezárásával a kormány az állami cég privatizációját készíti elő - mondta Manninger Jenő, a Fidesz országgyűlési képviselője vasárnap Budapesten. Az ellenzéki politikus Ódor Ferenc fideszes képviselővel tartott közös sajtóértekezletet.

“Az elmúlt években a Gyurcsány-kormány már elhatározta, hogy ellehetetleníti a vidéket, hiszen postákat is zár be. (…) Nem indokolja ezt a posta gazdasági eredménye, hiszen az elmúlt években nyereséges volt. Hétmilliárd forint volt a nyeresége tavaly, idén is mintegy 3-4 milliárd nyereséget terveznek. Azt lehet mondani, hogy itt valami más áll a háttérben: én úgy gondolom, hogy egyértelműen a privatizációt készítik elő” – jelentette ki Manninger Jenő.

Az ellenzéki politikus szerint csak minimális megtakarítással járna a kisebb postahivatalok bezárása, ráadásul a magánosításból befolyó pénzt valószínűleg “elnyelné” az állam. Az MTI kérdésére válaszolva a fideszes politikus elmondta: a Magyar Posta a 2009-es piaci liberalizáció után is versenyképes maradhat. Ódor Ferenc közölte: a Fidesz a parlament elé viszi a postahivatalok bezárásának kérdését. A politikus szerint el kellene érni, hogy a Magyar Postának egyeztetni kelljen az önkormányzatokkal a hivatalok bezárása előtt.

A képviselő idézte a Zempléni Településszövetség felmérését, amelyből kitűnik, hogy a megkérdezett kilencszáz önkormányzat kilencven százaléka ellenzi a postahivatalok bezárását, illetve a mobilposta-rendszert. A két politikus kérdésre válaszolva elmondta: nem kizárt, hogy tiltakozások, demonstrációk lesznek a postabezárások ellen. Arról még nincs döntés, hogy a Fidesz támogatja-e ezeket a megmozdulásokat – tette hozzá Ódor Ferenc.

A Magyar Posta 2841 állandó hivatalából 1800-at tartana meg, ezer településen vállalkozókra bízná az üzemeltetést, számos hivatalát pedig már az év végéig bezárná – írta csütörtöki számában a Népszabadság. A lap értesülései szerint az átalakítás a postai piac 2009-es liberalizációjáig befejeződne. Folytatódna az eddig mintegy ezer településen működő mobilposta-szolgáltatás fejlesztése is. .

Címkék: Belföld