60 milliárd esélyegyenlőségre

Hatvan milliárd forint jut 2007-ben esélyegyenlőségi programok támogatására Magyarországon, a pénz felét akadálymentesítésre és a fogyatékkal élők rehabilitációjára fordítják - mondta Lévai Katalin, az Európai Parlament (EP) szocialista képviselője.

A politikus Korózs Lajossal, az Országgyűlés szociális és családügyi bizottságának szocialista elnökével tartott közös sajtótájékoztatót annak kapcsán, hogy 2007 az esélyegyenlőség éve az Európai Unióban.

Kérdésre válaszolva elmondta: Magyarország alkotmányos mulasztásban van, mert nem sikerült teljesítenie a középületek akadálymentesítéséről szóló törvényt. Sok tekintetben azonban az európai átlagnál jobb eredményeket ért el az esélyegyenlőség kérdésében: Magyarországon például kisebb a különbség a nők és a férfiak bére között, mint az Európai Unióban – tette hozzá.

A politikus szerint társadalmi vitára lenne szükség az azonos neműek házasságkötése és a nők negatív diszkriminációja kérdésében.

Lévai Katalin úgy látja, hogy az Európai Unió előtt komoly kihívások állnak az esélyegyenlőség területén: Románia és Bulgária csatlakozásával előtérbe kerülnek olyan problémák, mint a romák integrációja, a gyermekprostitúció és a nőkereskedelem.

Korózs Lajos is hangsúlyozta: Románia és Bulgária uniós csatlakozásával harminc százalékkal nőtt a roma lakosság aránya a közösségben, így az egyik legfontosabb feladat e több mint 12 milliós kisebbség integrációja.

“Európának a szemét fel kell nyitni ebben a kérdésben, mert az nem megoldás, hogy adunk nektek pénzt, csak tartsátok otthon azokat az embereket. Nekünk kőkeményen foglalkoznunk kell a romák egészségügyi helyzetével, kőkeményen foglalkozni kell a roma gyerekek oktatásával, a szakképzés megszerzésével, a roma értelmiség kinevelésével” – hangsúlyozta Korózs Lajos.

Az MSZP-s politikus rámutatott: 2007-ben letelik az a határidő, amelyet az EU adott a 2004-ben csatlakozott országoknak arra, hogy ratifikálják az esélyegyenlőség kérdésében hozott uniós jogszabályokat. Így a magyar parlamentnek döntenie kell az egyenlő bánásmódról, a nemek társadalmi esélyegyenlőségének előmozdításáról és a nemi diszkrimináció megszüntetéséről szóló közösségi döntések elfogadásáról.

2008 márciusáig az Országgyűlésnek el kell fogadnia a hátrányos megkülönböztetésről szóló törvényt is, amely tiltja a nemre, korra, vallásra, szexuális beállítottságra vonatkozó diszkriminációt – tette hozzá Korózs Lajos.

A rendelkezésre álló hatvanmilliárd forintból 2007-ben számos programot indítanak, több konferenciát is szerveznek majd – mondta az MSZP-s politikus.

A magyar parlament szociális és ifjúsági bizottsága február elején Brüsszelben tartja idei első ülését. A delegációt, amelyben Kiss Péter szociális miniszter is részt vesz, a tervek szerint fogadja Vladimir Spidla szociális ügyekért felelős uniós biztos is.

Címkék: Belföld