Mégis lesznek ingyenes gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerekhez továbbra is ingyen lehet hozzájutni, más esetekben január 16-ától változik a készítmények ára – közölte az egészségügyi tárca államtitkára.

Az Egészségügyi Minisztérium úgy döntött, tizenkét betegségcsoport esetében továbbra is ingyenesek maradnak bizonyos gyógyszerek. Többek között nem kell térítési díjat fizetni a krónikus veseelégtelenség, a veleszületett vérzékenység, a sclerosis multiplex, a tünetes HIV-fertőzött és az AIDS-betegek kezelésére szolgáló készítmények után.


Horváth Ágnes hangsúlyozta: ez nem tizenkét, hanem jóval több készítményre érvényes. A többi ingyenes gyógyszer után – köztük van az inzulin is – azonban 300 forintos úgynevezett dobozdíjat kell fizetni. A közgyógyellátottakra ez a rendelet egyébként nem vonatkozik.


Az államtitkár elmondta azt is, ha valaki a betegségére szedett drágább gyógyszer helyett ugyanolyan hatóanyagot tartalmazó, de úgynevezett generikus gyógyszert választ, olcsóbban juthat a készítményhez. Az egyenértékű, de különböző készítmények között akár két és félszeres árkülönbség is lehet – tette hozzá. Mint mondta, az intézkedések hatására a gyógyszerpiac átstrukturálódására és a generikus gyógyszerek előtérbe kerülésére számítanak.

Címkék: Belföld