Paul Lendvai: félelem uralkodik Magyarországon

Félelem Magyarországon címmel jelentetett meg elemzést csütörtökön Paul Lendvai vezető ausztriai publicista a Der Standard című liberális osztrák napilapban.

A cikkíró szerint Magyarországon félelem kapcsolódik az új év beköszöntéhez. A közelgő és legkésőbb tavasszal kirobbanó erőpróbával kapcsolatos kombinációk középpontjában Orbán Viktor 43 éves exminiszterelnök és ellenzéki vezető áll, aki hihetelen dinamizmussal rendelkező hivatásos politikus féktelen támadókedvvel, totális kompromisszumképtelenséggel az osztatlan hatalom iránti törekvésében.

Néhány ellenfele úgy véli, hogy Orbán zsákutcába jutott – az utóbbi öt évben elveszített két parlamenti választás, egy kudarcba fulladt népszavazás, valamint egy eredménytelen ultimátum után –, ahonnan nincs kilátás a hatalomba való visszatérésre 2010, azaz a törvényhozási periódus lejárta előtt. A szerző idézte Donáth Ferenc emberi jogi aktivistát, aki egy újságcikkében erőszakos puccskísérletnek minősítette a közszolgálati televízió központjának szeptember 18-i ostromát és ideiglenes elfoglalását. Élesen bírálta annak bagatellizálását is, hogy az ellenzék 42 napon keresztül a parlament épülete előtt nyilvánosan uszított. Akkoriban szélsőjobboldali randalírozók állítólagosan zsidó újságírók és politikusok nevét, valamint azoknak a bíróknak és ügyészeknek a címét olvasták fel, akik az erőszakos rendbontókat elítélték – emlékeztetett a cikkíró.

Orbán agresszív stratégiája azonban visszafelé sült el. Gyurcsány Ferenc, a híres-hírhedt „hazugságbeszéde” miatt támadott miniszterelnök Orbán 72 órás ultimátuma ellenére is hivatalban maradt, s megpróbálja megvalósítani az elkerülhetetlen takarékossági programot, miközben állítólag nagy a valószínűsége annak, hogy ezután megválasztják a szocialista párt elnökének. Lendvai úgy vélte, hogy a megnyugvás látszata azonban csalóka.

Idézte Debreczeni Józsefet, akit tekintélyes konzervatív publicistának, valamint „a vezérkultusztól elvakult ellenzéki vezető legjobb ismerőjének” nevezett. Az ausztriai kommentátor utalt arra, hogy Debreczeni – aki Antal Józsefről, az első demokratikusan megválasztott miniszterelnökről, illetve Orbán Viktorról, valamint röviddel ezelőtt Gyurcsányról is életrajzot írt – különféle liberális és szocialista publikációkban, feltűnést keltő cikksorozatban figyelmeztetett az Orbán által pártolt totális konfrontációs irányvonal végzetes következményeire. Lendvai szerint a publicista igen komoly aggodalmát fejezte ki a jobbra csúszott ellenzéki Fidesz nacionalista, gyűlöletteljes, populista, idegengyűlölő és burkoltan antiszemita irányvonala miatt. Ugyanakkor rámutatott a szocialista és baloldali-liberális oldal tanácstalanságára, zavarodottságára és félelmére is.

Lendvai úgy vélte, hogy Orbán legutóbbi állásfoglalása – amely a Heti Válasz című jobboldali-konzervatív hetilap címoldalán a „Nincs alku” hatásos idézettel jelent meg – még azokat az embereket is megrémítette, akik a miniszterelnök titkos „botránybeszéde” óta kritikusan viszonyulnak Gyurcsányhoz. Orbán kendőzetlenül büntetőjogi következményekkel fenyegette meg Gyurcsányt, valamint csaknem az egész posztkommunista elitet, és elutasított minden tárgyalást Gyurcsánnyal, a „beteges és a demokráciára veszélyes hazudozóval”. Ugyanakkor nem titkolta abbéli reményét, hogy csak az emberek politikai és szociális elégedetlensége kényszeríthet ki fordulatot szakértői kormány vagy előrehozott parlamenti választások útján. A Magyar Nemzet című Fidesz-lapban egy aláírás nélküli cikk ezt úgy pontosította, hogy Orbánnak a népharaggal kapcsolatos víziója azt jelenti: a kormány drasztikus takarékossági intézkedései tavasszal robbanásig feszített helyzetet teremthetnek.

Címkék: Belföld