Az önfelmentés zsigeri reakciói

A magyar újságírás szakmai állapotát szedi darabokra Vajda Éva: Az elnök megfáradt emberei című írásában az ÉS legfrissebb számában. De természetesen nemcsak újságokról, újságírókról, kiadók és szakmai szervezetek működéséről van szó.

„Sokan kérdezik mostanában, miért nincs Magyarországon oknyomozó újságírás, miért nem hemzseg a sajtó leleplező írásoktól. A legtöbben azt is hozzáteszik rögtön, hogy ez a hiány tulajdonképp érthető, hiszen az olvasók a rendszerváltás óta eltelt tizenhat évben belefáradtak a folyamatos botrányokba, nem akarnak egyfolytában visszaélésekről, csalásokról, korrupciós ügyekről olvasni” – írja indulásként Vajda Éva. A költséges fáradtság helyett ezért megelégszenek az újságírók a hivatalos magyarázatokkal.


Személyes ügy?

A rendszerváltás óta az újságíró szakma érdekképviseleti szervezeteinek kialakítása helyett pártpolitikával volt elfoglalva. Nem csoda, hogy a szakmai megítélés most sokkal rosszabb, mint a rendszerváltás idején volt. A megosztott újságíró társadalom egyben viszont egységes: ennek a helyzetnek a kialakulásáért a politikusokat, a politikát hibáztatja. „A meghatározó médiumok főszerkesztőinek és a szakmai szervezetek, főképp a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) vezetőinek személyes, szakmai és társadalmi felelőssége azonban soha nem vetődik fel komoly kérdésként” – teszi hozzá a szerző. Persze, mert egy paternalista, félfeudális jegyeket mutató politikai kultúrában az önfelmentés a zsigeri reakció.

„(Más kérdés, hogy egy mentálisan egészséges, felnőtt társadalomban a politikusok nem hazudnak gátlástalanul, csak azért, mert közelegnek a választások, és utána nem rándítják meg a vállukat, hogy „na és, úgyis mindenki tudta, hogy hazudunk”. A pénzintézetét csődbe vezető bankár legalább feszeng a tárgyalóteremben, ahelyett, hogy magabiztosan nyilatkozna saját ártatlanságáról; és az Oscar-díjas filmrendező, miután fény derül fiatalkori botlására, bocsánatot kér, a mentálisan egészséges, felnőtt társadalom polgárai ugyanis ezt tekintik a valódi lelkierő jelének, nem pedig a gyengeségének.)” – állítja így, zárójelben Vajda Éva.

Az olyan megjegyzések, hogy máshol sem jobb a helyzet, szintén az önfelmentés adalékai. Mert például amikor a New York Times főszerkesztője rájön, háborús tudósítás címén fikciót közölt le, és ezért lemond, akkor ezt komolyan gondolja. De legalábbis nem lesz belőle közvetlenül a bukása után a legnagyobb amerikai újságíró-szövetség elnöke. „Régi barátai és kollégái személyesen nem tagadják meg, hiszen több éves, évtizedes ismeretséget, barátságot nem kell megtagadni. A személyes és a szakmai ügyeket azonban nem kell összekeverni, sőt, kifejezetten szerencsés azok szétválasztása.


Hazugság után


Nálunk azonban ennek ellenkezője szokás: a szakmai egyet nem értés, a viták első perctől fogva személyes jellegűek, és ez fordítva is igaz, ami a közélet szempontjából roppant káros. Hogy ennek, a magyar társadalom kötőszöveteit mélyen átitató jelenségnek milyen mélyebb okai vannak, annak elemzése talán egy társadalomtörténész feladata, e helyütt elég talán annyit felidézni, mi történt azután, amikor Magyarország vezető napilapjának főszerkesztőjét hazugságon kapták” – állítja Vajda Éva.

Eötvös Pált a Teller-levél 2003 őszén történt publikálása után még az újságíró-szövetség etikai bizottsága is figyelmeztette, miután kiderült: tudott róla, hogy nem Teller, hanem a Népszabadság egyik munkatársa írta a levelet. „Ennek ellenére Eötvös nem mondott le, hanem kivárta, míg a tulajdonos néhány hónap múlva érdemei elismerése mellett elmozdítja székéből. A történet vége az ÉS minden olvasója előtt ismert: a MÚOSZ elnökét ma Eötvös Pálnak hívják.”

Pedig a rendszerváltáskor rövid ideig elhittük, hogy nem mikrofonállványok, bértollnokok lesznek a szakma sztárjai – véli Vajda…

(A cikk további gondolatai az ÉS mostani számában olvashatók!)

Címkék: Belföld