Taroltak a munkaügyi ellenőrök

Tavaly mintegy 26 ezer munkáltató ellenőrzését végezték el, közülük csaknem 18 ezer munkáltató követett el jogsértést, ami több mint 142 ezer munkavállalót érintett – közölte a kormányszóvivő.

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség Tájékoztatása értelmében 2006-ben 28 ezer ember illegális foglalkoztatását tárták fel, tavaly ez a szám meghaladta a 42 ezret. „A munkaügyi főfelügyelőség tavaly több mint 13 ezer esetben szabott ki bírságot, mintegy 5,8 milliárd forint értékben, amelynek nagy része – csaknem 5 milliárd forint – munkaügyi bírság” – mondta Danks Emese.

A munkáltatók a feketemunkán túl is sok esetben durván megszegték az alapvető élet- és munkakörülményeket befolyásoló törvényi előírásokat. Ilyen például a munka- és a pihenőidő szabályainak megsértése, vagy a munkabér védelme, s a munkaidőadatokat is sokszor hiányosan, vagy egyáltalán nem tartották nyilván.

A munkabiztonsági ellenőrzésekről szólva Danks Emese azt mondta: 2006-ban több mint 19 ezer munkáltató ellenőrzését végezték el, súlyos szabálytalanságok miatt csaknem 41 ezer esetben történt intézkedés. „A legnagyobb értékben munkavédelmi bírságot szabtak ki az ellenőrök: a mintegy 4 ezer esetben kiszabott bírság értéke megközelíti az 1,3 milliárd forintot” – közölte a kormányszóvivő.

Címkék: Belföld