Az MSZP újabb pedagógussztrájkkal számol

Ötpárti egyeztetést szeretne az oktatási reformról az MSZP, többek között a kistérségi iskolákról és a teljesítményalapú bérezésről egyeztetnének. A párt ugyanis nem tartja kizártnak, hogy az átalakítások bizonyos pontjai miatt sztrájkok, demonstrációk lesznek tavasszal.

„Itt elsősorban a bérek miatt lehetségesek ezek a tiltakozások, mint ahogy eddig történt. (…) Kevés a forrás, kevés a pénz, ez vezethet tiltakozásokhoz. De én azt gondolom, hogy a pedagógusok többsége reformpárti” – közölte Tatai-Tóth András, a szocialista frakció oktatási és kulturális munkacsoportjának vezetője. A szocialista képviselő szerint a pedagógusok régóta hiányolják a teljesítménybérezést, a szakszervezetek azonban elfogadhatatlannak tartják, hogy az ehhez szükséges többletpénzt a jelenlegi bérek átcsoportosításával teremtsék elő. Tatai-Tóth András azt mondta: az óraszámemeléssel felszabaduló forrásokból lehetne finanszírozni az új rendszert.

Az ötpárti egyeztetésekkel kapcsolatban a szocialista politikus kiemelte, hogy a megbeszélésekre nemcsak az Országgyűlés oktatási bizottságában, hanem a pártok között is sor kerülhet azután, hogy az MSZP kialakította saját álláspontját. Mint mondta, pártja több területen kezdi meg a döntés-előkészítést, ezek között szerepel a kistérségi oktatási tapasztalatok felülvizsgálata, a teljesítményalapú pedagógusbérezés kialakítása, az alapfokú művészeti iskolák minősítési rendszerének felügyelete, valamint a sajátos nevelési igényű gyerekek oktatási rendszerének kiépítése.

Címkék: Belföld