Ismét Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség közjogi érvénytelenségük miatt az Alkotmánybíróságon támadja meg a megyei közigazgatási hivatalokat megszüntető jogszabályokat.

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség szerint elhibázott a területi kormányszervek erőltetett regionalizációja, a megyei közigazgatási hivatalok megszüntetését pedig kifejezetten alkotmányellenesnek tartja – írja közleményében Répássy Róbert, fideszes képviselő. A kormánytöbbség ugyanis egyszerű többséggel módosította a kétharmados önkormányzati törvényt, miközben az Alkotmány csak a közigazgatási szervek elnevezésének módosítását engedi, illetékességének és hatáskörének megváltoztatásához kétharmados döntés szükséges.

Ebből következik, hogy a regionális közigazgatási hivatalok létrehozásáról szóló kormányrendelet is alkotmányellenes – írja Répássy.

Az MSZP szerint Répássy téved

Répássy Róbert fideszes politikus december 29-i sajtóközleménye félreértésen alapul, a kormánynak az a döntése, hogy regionális közigazgatási rendszert hoz létre, nem alkotmánysértő – hangsúlyozta Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára kedden a közleményre reagálva.

Az állampolgárok ügyintézését a rendszer átalakítása nem érinti, továbbra is a megyeszékhelyeken intézhetik közigazgatással kapcsolatos ügyeiket. A regionális rendszer tényleg a hatékonyságot, a költségtakarékosságot szolgálja, átláthatóbbá teszi az egész intézményi struktúrát – tette hozzá. Ujhelyi István elmondta, hogy az új rendszerre való áttéréssel mintegy 700 millió forintos megtakarítást lehet elérni.

Konzultációt javasolnak

Az államtitkár javasolta Répássy Róbertnek: üljenek le és beszéljék meg, hogy a Fidesznek milyen konkrét javaslatai vannak ebben a témakörben, és pontosan mi a kifogása.

A kormány célja az volt, hogy átlátható, költségtakarékos, hatékony közigazgatást hozzon létre, amelyben ügyfélbarát a szolgáltatás, és egységes a jogalkalmazás – hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte, hogy az Országgyűlés december 11-én az alkotmánnyal teljes összhangban döntött arról, hogy felhatalmazza a kormányt: rendeleti úton alakítsa át a közigazgatási hivatalokat. Ez megtörtént, december utolsó napjaiban megszületett a kormányrendelet a regionális közigazgatási hivatali rendszer január 1-jétől történő működtetésére – tette hozzá.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt 16 évben az államigazgatásban átláthatatlan dzsungel jött létre, amit fel kell számolni. Mint mondta, a kormány hosszas és megfelelő előkészületek után döntött a közigazgatási szervezetek átszervezéséről és hatékonyabb koordinációjáról.

Címkék: Belföld