Átalakul a határon túli magyarokkal foglalkozó rendszer

Január 1-jétől megszűnik a Határon Túli Magyarok Hivatala, és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal, viszont létrejön a Szülőföld Alap Iroda.

A kormány döntése értelmében a Határon Túli Magyarok Hivatala és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal megszűnik, feladatukat pedig a Miniszterelnöki Hivatal külkapcsolatokért és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkársága veszi át – közölte a kormányszóvivő. Január 1-jével pedig létrejön a Szülőföld Alap Iroda, és átalakulnak a határon túli magyar közalapítványok is. A döntést Danks Emese közleményében azzal indokolta, a szervezetrendszer átalakítása része a kisebb és olcsóbb államot megvalósító kormányzati intézkedéseknek. A két hivatal megszüntetése mind a személyi kiadások, mind a működési költségek tekintetében jelentős megtakarítást eredményez – tette hozzá.

A közlemény szerint a Szülőföld Alap Iroda a határon túli magyaroknak átlátható, hatékony, a politikai befolyástól mentes támogatási rendszert, illetve a támogatások folyósításának kiszámíthatóságát biztosítja. Az átalakítás eredménye egy háromszintű, egymástól összeférhetetlenségi szabályokkal elválasztott fórumrendszer, melyben a politikai szintet a Regionális Egyeztető Fórum, a szakmai szempontokat a Kollégiumok, a végrehajtó szintet pedig az Alap kezelő szervezete képviseli. A szervezeti átalakításokkal az Illyés Közalapítvány a Szülőföld Alapba, a Határon Túli Magyar Oktatásért Közalapítvány az Oktatásért Közalapítványba, míg az Új Kézfogás Közalapítvány a határon túli magyarságot érintő gazdaságfejlesztési és vállalkozásösztönzési programok lebonyolítására létrehozott gazdasági társaságba olvad be.

Az átalakítással a közalapítványok vagyonát továbbra is az eredeti, alapítói célra fordítják, de a jelenleginél hatékonyabb szervezeti formában.


Címkék: Belföld