Nem tartja kudarcnak a tűzijátékot a katasztrófavédelem

Bár a Műegyetemnél kialakult tűzben három tűzoltó meghalt, és az augusztus 20-án kitört viharban öten életüket vesztették, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, Tatár Attila eredményes évnek nevezte a 2006-ost évértekelőjében.

A főigazgató szerint a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet legösszetettebb szakmai feladatát az év elején kialakult belvízi, valamint a Dunán és a Tiszán szinte egyidejűleg kialakult árvízi helyzet kezelése jelentette. A vízügyi szerveknek 12 helyen kellett a jelentős veszéllyel fenyegető gátmegcsúszást megakadályoznia.

Az MTI-nek adott évértékelésében a főigazgató mindössze egy mondatban tért ki azokra a katasztrófákra, ahol halálos katasztrófák történtek, és ahol az események idején többen szakmai hibákra hívták fel a figyelmet. A főigazgató csak megemlítette az eseményeket, de nem értékelte azokat: „a Műegyetemen a lőtéren kialakult tűz oltásában három tűzoltó vesztette életét, majd az augusztus 20-ai tűzijáték idején Budapestre lecsapó viharban öten meghaltak, több százan megsebesültek.”

Értékelése szerint a katasztrófavédelmi szervezet jól helytállt: megszervezték az operatív feladatokat, támogatták az önkormányzatokat a feladataik ellátásában, előkészítették és lebonyolították a lakosságvédelmi intézkedéseket. Jól vizsgázott a nemzetközi katasztrófavédelmi, árvízvédelmi együttműködés és kölcsönös segítség rendszere is, a karitatív szervezetek pedig ugyancsak jelentős szerepet vállaltak a jelentős természeti veszélyhelyzet felszámolásában – tette hozzá Tatár Attila.

Tatár Attila elmondta: a statisztikai adatok szerint tovább nőtt a tűzoltók vonulási száma, és a korábbi éveknek megfelelően ezen belül is egyre nagyobb a műszaki mentések aránya. A tűzesetek és műszaki mentések miatti vonulások száma ebben az évben – a tavalyihoz képest – 6100-zal, 65 144-re nőtt. A tűzesetek száma csökkent, ebben az évben 2500-zal, 21 190-re, a műszaki mentések száma pedig nőtt, 7600-zal, összesen 34 659-re. Vagyis egyre többet kell dolgozniuk a készenléti szolgálatban lévőknek – hangsúlyozta.

A főigazgató szerint a hivatásos katasztrófavédelmi szervek működéséhez, a szakmai feladatok ellátásához szükséges pénzügyi és humán feltételeket szigorú és következetes gazdálkodással lehetett biztosítani. Az év során közel tíz százalékkal csökkent a szervezet létszáma, jelenleg a polgári védelemmel együtt a katasztrófavédelem létszáma mintegy 9 ezer fő, ebből 8 ezer hivatásos tűzoltó, ebből 6,5 ezer készenléti.

Címkék: Belföld