Orbán: le kell leplezni a fantomokat

Schmidt Mária, Kovács Ákos és F.Kovács Attila kapta idén a Polgári Magyarországért Alapítvány díját. Az átadón Orbán Viktor a felelősség és a pontosan megírt történelem fontosságát hangsúlyozta. Meg kell értenünk, hogy „démonainknak” arcuk és nevük van - fogalmazott.

Orbán Viktor az átadón arról beszélt, hogy nemcsak a hatalmon lévőknek, hanem mindannyiunknak olyan személyes, de eltérő súlyú felelőssége van jövőnk formálásában, amivel el kell számolnunk, és el is fognak számoltatni. A kormányzatnak a felelőssége az, hogy döntéseivel miként juttatta ide az országot, a parlamenti ellenzéknek, hogy mit tett ennek megakadályozására. A magyar állampolgárok felelőssége pedig az, hogy demokratikus választói hatalmukkal miként éltek, és hogy elmennek-e tavasszal a népszavazásra.

Az 1956-os forradalom leverése utáni időszakról szólva Illyés Gyulát idézte, miszerint „a rosszul elrendezett, rosszul megírt múlt föltámad, visszajár, állandóan zavarja az embert. A megíratlan idő meg egyszerűen el sem megy; ködszerűen üli meg a tájat és az elmét.” Véleménye szerint a pontosan megírt történelem szabadít meg minket attól a nyomasztó érzéstől, hogy a világ mit sem változik, hogy újra és újra ugyanazokkal a démonokkal kell megküzdenünk, és minden hiábavaló.

„Lehet, hogy a fantomainkat évszázadok óta csalásnak, hazugságnak nevezzük, de ha megmutatjuk, hogy nem démonokról van szó, hanem arcuk és nevük van, és nem is sötét erők vezetik, hanem nagyon is felfedhető, pillanatnyi hatalmi és pénzügyi érdekek, akkor a történelem feltárása elérte a célját, és megértettük a múlt üzenetét” – hangsúlyozta. Ma már tudjuk, hogy a rettegett fekete autók függönyei mögé rejtőző hatalom is hús-vér emberek szabad döntéseiből nyerte erejét, és a felelősöknek arcuk van: ők a Terror Háza Múzeum falán ugyanis már egyenként megtekinthetők.

A Polgári Magyarországért díjat Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, F.Kovács Attila építész és Kovács Ákos zenész kapott, a Terror Háza Múzeum, valamint a Hódmezővásárhelyi Holokauszt Központ és Emlékpont létrehozásában elért közös teljesítményükért. A Fidesz 2003-ban alapította a Polgári Magyarországért Alapítványt, amely először 2005-ben, Mádl Dalmának, a volt köztársasági elnök feleségének ítélte oda a Polgári Magyarországért díjat. Az elismeréssel egy plakett, egy oklevél és egymillió forint jár.

Címkék: Belföld