Az ellenzék szerint csődközelben van Budapest

A rezsiköltségek növekedése miatt jövőre drágább lesz az élet Budapesten, egyúttal nehezebb is, mert a Fővárosi Önkormányzat kénytelen jelentősen visszafogni a költekezést.

A Fővárosi Önkormányzat pénzügyi helyzete az idén még stabil, de hogy ez jövőre is így maradjon, jelentős áldozatvállalásra lesz szükség – írja a Népszava. Az elmúlt évek dinamikus fejlesztés-politikája súlyosan eladósította az önkormányzatot, melynek belső tartalékai is kimerülőben vannak. Veszélybe kerülhet jövőre az elmúlt öt évet jellemző feszes gazdálkodás, illetve fel kell készülni a fővárosi igazgatási apparátus csökkentésére és a jelentős forrásmegvonásra.

Nehéz helyzetben lesz a főváros, mert az állami költségvetésből származó normatív támogatások reálértéken csökkeni fognak 2007-ben – olvasható a lapban –, mivel a fővárosi költségvetés főösszegének jelentős részét kitevő működési kiadásokat valamelyest lehet ugyan tovább kurtítani, ám pénzügyi szempontból érdemi megoldást csak a beruházási kiadások csökkentése, illetve további hitelfelvétel jelenthet.

A lehetséges mozgásteret a költségvetési koncepció is a belső források kihasználásában látja, így például számol bizonyos feladatok leépítésével, részvény-, illetve ingatlanértékesítéssel is.

Címkék: Belföld