Jövőre egyeztetnek a több-biztosítós modellről

Jövő év elején kezdődhet az egyeztetés a kormány és a koalíciós pártok között a több-biztosítós egészségügyi modellről – közölte Kökény Mihály. Molnár Lajos csütörtökön kilátásba helyezte lemondását, ha nem lesz több biztosító.

Az MSZP szakpolitikusa közölte: álláspontjuk ismertetésével megvárják, milyen javaslatot tesz a szaktárca, de az MSZP kitart amellett, hogy a rendszer esetleges átalakításakor nem sérülhet a szolidaritás, illetve valamely társadalmi csoport esélyegyenlősége, és nem növekedhetnek a közkiadások.

Kökény Mihály szerint a rendszerváltást az egészségügyben is le kell zárni, a változtatások elkerülhetetlenek. Mint mondta, a megbetegedési és a halálozási mutatókkal leírt szükséglet és a rendelkezésre álló egészségügyi kapacitás köszönőviszonyban sincs egymással. Hozzáfűzte: le kell számolni „jó néhány túlélő mítosszal”, amelyek közül példaként a „parttalan ingyenességet” említette. Hangsúlyozta: már régen túl lennénk az egészségügy átalakításán, ha a Fidesz-kormány nem zilálja szét az elért eredményeket, ha nem szalasztja el az akkori igen kedvező gazdasági feltételeket.

Kökény Mihály szerint nem igaz, hogy az MSZP tétlenül asszisztál az egészségügyi reformhoz, ésszerű és vállalható kompromisszumok születtek a koalíciós pártok között. Elmondta: szocialista javaslatra változtattak a betegszámlákon, a kamarai átalakulás átmeneti időszakán, illetve a vizitdíj mentességi körein.

Az egészségügyi miniszter egyébként csütörtökön közölte: elgondolkodna azon, hogy részt vesz-e egy olyan rendszer megvalósításában, amellyel nem ért egyet.

Címkék: Belföld