45 százalékkal nőhetnek a gyógyszerkiadások

Akár 40-50 milliárd forinttal nőhet jövőre a lakosság gyógyszerkiadása, ami 45 százalékos tehernövekedést jelenthet – írja a Világgazdaság.

A lap úgy tudja, hogy a jövőre tervezett 364 milliárd forintos büdzsé túllépését a kormány csak elvben tartja elképzelhetőnek, pedig az eredeti tervek szerint az ezt meghaladó összegen – sávos módszerben – osztozna az állam a gyógyszercégekkel. Ez az összeg már tartalmazza a cégek „megsarcolását” (ez megközelíti az 50 milliárdot), nem szívesen folyamodna újabb adópréshez. A cégek költségvetéshez való hozzájárulása mellett így jövőre a betegeknek is mélyebben kell a zsebükbe nyúlni.

A nemrég elfogadott gyógyszer-gazdaságossági törvényből már ismert, hogy jövőre – a közgyógyellátottak és a súlyos betegek különkeretes orvosságai kivételével – megszűnik az ingyengyógyszer, az eddig 100 százalékkal támogatott szerek után 300 forintot kell fizetni a betegnek, ám a Világgazdaság információi szerint szigorú támogatás-visszafogásra, ezzel együtt a lakossági térítési díj növekedésére kell számítani. Az úgynevezett egészségügyi rendelvényre írt szerekhez eddig 90 és 100 százalékos támogatást adott a tb, jövőre ez több orvosságnál 90,70 és 50 százalékra csökkenne. Ez 10-15 milliárdos megtakarítás jelentene a biztosítónak.

Címkék: Belföld