Nyugdíjazták a légierő parancsnokát

Sági János vezérőrnagynak, a magyar légierő parancsnokának a szolgálati viszonyát a köztársasági elnök december 29-ei hatállyal megszüntette és nyugállományba helyezte.

Sági János 1975-ben végzett vadászpilótaként és a kecskeméti repülőezrednél kezdte meg főhadnagyként a szolgálatát. 1981-ben elévégezte a Gagarin Repülő Akadémiát, s különböző parancsnoki beosztások után 1989-ben már ő volt a kecskeméti ezred első számú vezetője.


1992-ben az Egyesült Államok Légierő Vezérkari Akadémiáját végezte el, s ezután a Magyar Honvédség Repülőfőnökségén volt helyettes vezető, majd 1996-ban repülő és légvédelmi főcsoportfőnök lett és kinevezték dandártábornokká. Később dolgozott vezetői beosztásban a NATO olaszországi légi hadműveleti központjában is, majd hazatérése után a magyar légierő parancsnokának első helyettese lett, 2004-től pedig ő volt a légierő parancsnoka.

Irányításával zajlott a korszerű magyar légierő kialakítása, az új vadászgépek, a Grippenek és a háromdimenziós radarok rendszerbe állítása, továbbá kiemelt figyelmet fordított a légierő képességeinek növelésére. Az 53 éves vezérőrnagy 1991 óta aranykoszorús első osztályú repülőgép-vezető.

Címkék: Belföld