OVB: négy nem, három igen

Az OVB a gyógyszervásárlásra, termőföldvásárlásra és a kórházak állami tulajdonban maradására vonatkozó kérdéseket hitelesítette, a tandíjfizetéssel, a vizitdíjfizetéssel, a nyugdíjasok munkavégzésével ás a kormánytagok felelősségre vonásával kapcsolatos kérdéseket viszont nem.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) kedd esti ülésén hitelesítette a Fidesz és a KDNP által benyújtott, a gyógyszervásárlással illetve a termőföldvásárlással kapcsolatos népszavazási kérdéseit. Az előbbiről a testület lényegében vita nélkül, egyhangúan hozta meg határozatát.

Az “Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani?” kérdést tehát az OVB szerint népszavazásra lehet bocsátani.

Az OVB úgy döntött, hitelesíti azt az ívet is, amelyen a következő kérdés szerepel: “Egyetért-e Ön azzal, hogy a – 2005. június 15-i állapot szerint hatályos termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szerint – családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?”. Az OVB határozatát hét támogató és egy elutasító vokssal hozta meg.

Keddi nemek

A vizitdíjfizetéssel, illetve a nyugdíjasok munkavégzésével kapcsolatos népszavazási kérdések viszont az OVB szerint a költségvetésbe ütköznek, ezért elutasította azokat. Az alkotmány értelmében ugyanis nem lehet a költségvetéssel, valamint az adótörvénnyel kapcsolatos ügyben népszavazást tartani.

A két párt által benyújtott kérdések a következők voltak: “Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és járóbeteg-szakellátásért továbbra se kelljen vizitdíjat fizetni?”, illetve “Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyugdíjasok továbbra is a 2006. október 23-án hatályos törvényi rendelkezések szerint vállalhassanak munkát?”. Az OVB ez utóbbi határozatát hat elutasító és két támogató vokssal hozta meg.

Az OVB megtagadta a kormány tagjainak felelősségére vonatkozó kérdésének hitelesítését is, mert úgy találta, hogy az eredményes népszavazás alkotmánymódosítást tenne szükségessé. Az OVB úgy döntött, nem hitelesíti az ívet, amelyen a következő kérdés szerepel: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés – a fegyelmi és kártérítési felelősség mellett – törvényben szabályozza a miniszterelnök és a Kormány tagjai speciális, objektív felelősségét is a költségvetés túllépéséért?”. Az OVB határozatát hat elutasító és két támogató vokssal hozta meg.

Hétfői igen

Az OVB hétfőn úgy döntött, hitelesíti azt az ívet, amelyen a következő kérdés szerepel: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban?”. A testület a határozatát szoros, öt igen és négy nem szavazattal hozta meg. A döntést megelőző vita arról szólt, hogy a kérdést egyértelműen fogalmazták-e meg. Ennek kapcsán többen is utaltak arra, hogy a kérdés már „járt az Alkotmánybíróságon” a 2005 decemberi népszavazást megelőzően, első fele megegyezik az akkori kérdéssel, és azzal szemben az Alkotmánybíróság akkor nem fogalmazott meg kifogást.

Hétfői nem


A tandíjfizetéssel kapcsolatos népszavazási kérdés hitelesítését az OVB viszont megtagadta hétfőn, mert az érinti a kormányprogramot. Így nem kerülhet népszavazásra az a kérdés: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?”. A testület a döntést azzal indokolta, hogy a kérdés a kormányprogram lényeges részét érinti, így az alkotmány értelmében erről nem lehet népszavazást kiírni. Az OVB határozata az Alkotmánybíróság előtt támadható meg.




A Fidesz nem hagyja

A Fidesz képviseletében Nyitrai Zsolt a testület ülését követően az MTI-vel azt közölte: az OVB által nem hitelesített kérdések ügyében az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Bízunk az Alkotmánybíróság bölcsességében és abban, hogy végül mind a hét kérdésben ki lehet írni a népszavazást – fogalmazott.

“A népszavazás intézménye mindig valahol a demokrácia egyik alappillére”. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a feltett kérdésekben olyan ügyekről van szó, melyeket a kormány úgy akar végrehajtani, hogy arra nem kapott felhatalmazást a választóktól.

Címkék: Belföld