Nem félünk a mellékhatásoktól

A magyar lakosság harmada nem aggódik az orvos által felírt gyógyszerek mellékhatásai miatt, és a lakosság fele mindig az orvos által felírt gyógyszert választja – derül ki a TÁRKI 2005-ben végzett Európai Társadalmak Összehasonlító Vizsgálatából.

Ezek az eredmények az európai országokban tapasztalt átlagokat tükrözik, azonban a huszonnégy vizsgált ország közül nálunk érzékelhető egy nagyobb ragaszkodás az orvosokhoz és azok által felírt gyógyszerekhez.

A felnőtt magyar lakosság mintegy harmada egyáltalán nem aggódik a mellékhatások miatt, amikor gyógyszert ír fel nekik az orvos, míg minden negyedik ember esetenként azért tart ezektől. A vizsgálatban részt vevő országokban ugyanezeket az arányok élnek, azonban Magyarországon az európai átlaghoz képest magasabb azok aránya, akik nem aggódnak a mellékhatások miatt, ha gyógyszert íratnak fel. Nálunk a nők 22 százaléka és az idős, 60 év feletti emberek 21 százaléka tart folyamatosan a gyógyszerek mellékhatásától az átlagosnál magasabb arányban, míg a férfiak és az alapfokú végzettségűek körében felülreprezentáltak azok, akik sosem aggódnak emiatt (47, illetve 42 százalék).


Gyógyszerfüggők

A rendszeresen gyógyszert szedő magyarok aránya jóval magasabb, mint az európai országokban tapasztalható 40 százalékos, nemzetközi porondon a 24 ország közül nálunk a legmagasabb azok aránya, akik évente több, mint tíz alkalommal jártak orvosnál. Amikor az orvos olyan gyógyszert ír fel, amelyet korábban még nem használtak, a megkérdezettek háromnegyede pontosan úgy vette be a gyógyszert, ahogyan azt felírta az orvosa. Minden ötödik ember azonban vagy ki sem váltotta a gyógyszert; vagy kiváltotta ugyan, de egyáltalán nem szedte be; vagy ha be is szedte azokat, de nem pontosan úgy, ahogy azt felírták neki.


Megbízunk az orvosban

A gyógyszerek szedésének betartásában szintén az európai átlagot hozzuk, a vizsgálatban részt vevő országok összesített eredményét tekintve ugyanezeket az arányokat láthatjuk: az orvos által felírt gyógyszereket az európai lakosság nagytöbbsége kiváltja a gyógyszertárból és be is szedi az alapján, ahogyan azt felírták.

A válaszadók fele mindig az orvos által felírt gyógyszert választja, míg minden harmadik magyar lakos csak az esetek felében vagy ennél kevesebb alkalommal szed feltétlenül receptes orvosságot. Az adatok azt mutatják, hogy az európai átlaghoz képest mi magyarok jobban ragaszkodunk az orvos által felírt recepthez, mint hogy egészségi probléma esetén recept nélkül kapható, vagy mások által javasolt szerekhez nyúlnánk.

Címkék: Belföld: Mozaik