Lecsengett a tüntetési hullám

Úgy tűnik, a tél beköszöntével lecsillapodtak az erőszakkal párosuló demonstrációk. Szakértőink szerint az ’56-os ideológia háttérbe szorulásával egyre inkább visszavonul a politika az utcáról, helyét pedig átveszi a Fidesz által kezdeményezett referendum.

Arra számítok, hogy az erőszakkal párosuló demonstrációláz lecsillapul a következő időszakban – mondta lapunknak Debreczeni József. A politológus szerint ennek egyfelől az az oka, hogy – csakúgy, mint minden társadalmi-politikai jelenség – szükségszerűen lendületét vesztette, másfelől a Fidesz kihasználta a tüntetéshullám politikai hozadékát, így vissza akar vonulni.

A Fidesz kiállt a radikálisok mögül?

„Már rég nincs szó arról, hogy addig tüntetnek, amíg Gyurcsány Ferenc le nem mond. A radikálisokat a Fidesz eddig felhasználta, a fáklyás felvonulásnál azonban már egyértelműen elhatárolódott tőlük, így légüres térbe kerültek” – véli a szakértő. Hozzátette: a tüntetési kedv lanyhulásának további oka a rendőrség felkészültsége, a hideg időjárás, illetve – ahogy Debreczeni fogalmazott – az ’56-os évfordulóval való manipuláció is.

Egyetért ezzel a Political Capital Institute vezető elemzője is. „A következő időszakban az utcai demonstrációk intenzitása folyamatosan csökken. A tiltakozó szervezetektől a Fidesz is elhatárolta magát a november 4-én tartott fáklyás felvonuláson, mivel az volt az érdeke, hogy a médiában békés, idézhető megszólalások nélküli rendezvényként jelenjen meg a párt által szervezett esemény” – mondta Gyulai Attila a FigyelőNetnek.

Rendbontás helyett referendum?

Az elemző szerint ráadásul a tiltakozók önmagukban is megosztottak, ami tovább marginalizálja a demonstrációkat, és így a Fidesznek sem kell attól tartania, hogy tőle jobbra is kialakul egy erősödő politikai erő, amely veszélyeztetné szavazótáborát. „A zavargásokat, rendontásokat ugyanakkor a jövőben nem lehet teljes mértékben kizárni. Az 1956-os megemlékezések végével háttérbe szorul az ideológiai konfliktus a pártok között, és ismét előtérbe kerülhetnek a gazdaságpolitikai viták, akár a jövő évi költségvetés, a reformok vagy a népszavazás kapcsán” – véli Gyulai Attila. Hozzátette: a Fidesz által kezdeményezett referendum önmagában alkalmas arra, hogy a szavazók egy jelentős részét mozgósítsa, hiszen az aláírásgyűjtés utcai megjelenéssel jár, és a várhatóan jövő év elején kezdődő népszavazási kampány is mozgásban tartja a szavazótáborok legelkötelezettebb részeit.

Címkék: Belföld