Szekeres ellen tüntettek néhányan Erdélyben

Tüntetők egy csoportja táblákkal és bekiabálásokkal fejezte ki nemtetszését Szekeres Imre honvédelmi miniszter erdélyi látogatása miatt.

Szekeres Székelyföldön mit keres? Gyilkosok jobbkeze! – ilyen feliratú transzparenssel várta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szimpatizánsainak egy kis csoportja Szekeres Imre honvédelmi minisztert Erdélyben. A Magyar Nemzet beszámolója szerint a tárcavezető annak a felújított vashámornak az átadására érkezett Bodvajra, amelyben 1848-49-ben Gábor Áron első két ágyúját öntötték. A miniszter beszédét néhány bekiabálás is kísérte, amely a magyar kormány hazugságaira és a kettős állampolgárság elleni kampányára utalt. Szekeres Imre a feliratokra reagálva közölte: azért érkezett Bodvajra, mert azt az adósságot kívánja leróni, amellyel a magyar kormány tartozik Székelyföldnek, és ennek jegyében kíván fejet hajtani az 1848-49-es szabadságharc emlékhelye előtt.

A miniszter Trianont a magyar nemzet sorscsapásának nevezte, amely a határokról szólt, de hangsúlyozta, hogy az Európai Unió megteremti a határok nélküli “világ” lehetőségét. Beszéde végén a miniszter, utalva a budapesti eseményekre is, az összefogás szükségességére hívta fel a figyelmet Deák Ferenc szavaival, miszerint “kockáztathatunk mindent a hazáért, de a hazát kockáztatni nem szabad”.

Az eseményen felszólalt Markó Béla, Románia miniszterelnök-helyettese, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is, aki szintén az összefogás szükségességéről beszélt, és kiemelte, hogy Bukarestnek és Budapestnek is adóssága van a Székelyfölddel szemben. Markó felszólalása közben a helyi demonstrálók “Autonómiát Székelyföldnek!” feliratú táblát emeltek a magasba. Kolozsvári tudósítónk arról számolt be, hogy a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) az SZNT erdővidéki és sepsiszéki szervezetei a napokban az avatóünnepség szentségére hivatkozva követelte a szocialista tárcavezető meghívásának visszavonását. A tiltakozók szerint nem szentségtelenítheti meg Erdővidék jelentős 1848-as emlékművét az a magyar honvédelmi miniszter, aki a Magyar Szocialista Munkáspárt KISZ-titkára volt, emellett pedig kétszáz veszprémi diák haláláért felelős Pap János Veszprém megyei első párttitkár mellett dolgozott.

“Minősíthetetlen cinizmusnak és felelőtlenségnek tartjuk Demeter János, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke és Markó Béla RMDSZ-elnök részéről, hogy éppen azt a volt KISZ-titkárt hívta meg az újjáépített vashámor avatóünnepségére, aki a gyilkos kommunista hatalmat képviselte az 1956-os forradalomban. Ezért ösztönöztük arra tagjainkat, Háromszék magyar érzelmű embereit, hogy tiltakozzanak Szekeres Imre erdővidéki jelenléte ellen” – fejtette ki tegnap Gazda Zoltán, az MPSZ sepsiszéki szervezetének elnöke. A Sepsiszentgyörgytől 55 kilométerre fekvő Bodvajon rendezett ünnepségen tiltakozók egy csoportja Szekeres-ellenes felirattal, néma tüntetéssel fejezte ki a honvédelmi miniszter jelenlétével kapcsolatos nemtetszését, a politikus beszéde közben pedig többek között elhangzott a “Mocskos kommunista!” bekiabálás. A tiltakozók eredetileg szekérrel akarták elzárni a bodvaji vashámorhoz vezető utat, ám a román rendőrség nem engedélyezte az akciót

Címkék: Belföld