A rendőri intézkedésekre kíváncsi az unió

A tüntetők elleni esetleges túlzott rendőri erőszakkal kapcsolatos információkról érdeklődik az Európai Bizottság.

Franco Frattini, az Európai Bizottság jogi és igazságügyi felelőse levélben fordult Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszterhez – erősítette meg az EU-biztos szóvivője az MTI-nek a Népszabadság értesülését.

Friso Roscam Abbing elmondta: a dokumentumban Frattini felhívja a miniszter figyelmét arra, hogy különböző jelentések szerint a rendőrség esetleg túlzott erőszakot alkalmazott tüntetők ellen az elmúlt két hétben. A biztos a kormány rendelkezésére álló információk átadására kéri a magyar felet, hogy válaszolhasson a hozzá érkezett kérésekre. Különösen érdeklődik azon vizsgálatok eredményei iránt, amelyeket a magyar hatóságok indítanak az ügyben.

Az Európai Unió – és a bizottság e témáért felelős alelnöke – a levélben nagy jelentőséget tulajdonít az alapvető jogok tiszteletben tartásának és úgy véli: nem véletlen, hogy európai parlamenti képviselők és a sajtó foglalkoztak ezzel a témával. Arra kérték Frattinit, hogy a bizottság foglaljon állást az ügyről. Frattini azt is jelezte: bízik a magyar kormányban, hogy mindent megtett és megtesz az emberi jogok teljes körű biztosítása érdekében.

A szóvivő elmondta: az Európai Bizottság azt várja, hogy a magyar hatóságok teljes körű együttműködést tanúsítanak Frattinivel, megadják a szükséges tájékoztatást, és lehetővé teszik, hogy felelni tudjon a hozzá érkező kérdésekre. A biztos nem szabott határidőt a válaszra, de mindenkinek az az érdeke, hogy az ügyben mielőbb tisztán lehessen látni – vélte Roscam Abbing. Az információkat kézhez vételük után a bizottság elemezni fogja, és határoz arról, hogy szükséges-e „párbeszédet kezdeményeznie a magyar hatóságokkal” – mondta el még a szóvivő.

Címkék: Belföld