Nem tüntethetnek a gazdák

A rendőrség határozata értelmében nem demonstrálhatnak a gazdák november másodika és huszadika között a Kossuth téren traktoraikkal. Eközben megkezdték azoknak a KRESZ-tábláknak a kihelyezését a fővárosban, amelyek gyakorlatilag lehetetlenné teszik, hogy traktorral be lehessen hajtani Budapest belvárosába.

Hatáskör hiányára hivatkozva elutasította a rendőrség a területfoglalási kérelmünket – mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) demonstrációs bizottságának vezetője a FigyelőNetnek. A határozatot egyébként pénteken egy órakor kapták kézhez a gazdák, melyben az áll: „A Budapesti Rendőr-főkapitányság megállapította hatáskörének hiányát, tekintettel arra, hogy a gyülekezési jog fogalmilag kizárólag közterületen gyakorolható szabadságjog, ám a bejelentésben meghatározott terület az 1994. évi XXXIV. tv. alapján jelenleg műveleti terület.”


Kormos Endre, a BRFK ügyeletes szóvivője hangsúlyozta: nem az történt, hogy a rendőrség nem engedélyezte a demonstrációt, hanem a hatáskör hiányát állapította meg.

Budai Gyula szerint összehangolt akcióról van szó, és politikai döntés született az ügyben. A Magoszon belül egyelőre nem akartak nyilatkozni arról, hogy van-e bármilyen alternatívájuk a tüntetésre. Most a jogászok vizsgálják a lehetséges lépéseket – tett hozzá Budai.

A KRESZ-táblák már kint vannak

Bár a gazdák tüntetéshez nem kaptak engedélyt, a főváros mégis megkezdte azoknak a KRESZ-tábláknak a kihelyezését, amelyek gyakorlatilag lehetetlenné teszik, hogy mezőgazdasági gépjárművel, traktorral be lehessen hajtani Budapestre. Mint Tiba Zsolt főjegyző mondta, a Főpolgármesteri Hivatal közlekedési ügyosztálya helyeztette ki – a főpolgármester döntése alapján – közútkezelői, forgalomtechnikai hatáskörében. Így a KRESZ előírását sértené az, aki ezután engedély nélkül ilyen járművel a városközpontba akar behajtani – jegyezte meg.

Demszky dönt a rendezvényekről

Először a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki határozatával lehetetlenítette el a gazdák tüntetését. A közterület-használatról szóló rendeletmódosítás értelmében ugyanis fővárosi engedély kell ezután Budapest közigazgatási határain belül bármilyen közúti jármű parkolásnak nem minősülő, egyéb célú elhelyezéséhez. Azaz traktorral mostantól nem lehet demonstrálni Budapesten.

A rendelet egy másik passzusa értelmében szintén engedélyt kell kérni egy politikai rendezvény kellékeihez, a színpadhoz és a kihangosításhoz is. Tiba Zsolt elmondta: a rendelet nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy egy politikai rendezvényhez, amit fővárosi tulajdonú főúton tartanak, valaki egy kerületi tulajdonú mellékutcában fővárosi engedély nélkül állítson fel színpadot. Ez azért nem okoz nagy problémát, mivel eddig általában a forgalmat jelentősen akadályozó létesítményeket a főutakon helyezték el – tette hozzá.

„Azt el nem tudom képzelni, hogy egy jogszerűen működő párt sehol ne kapjon pódiumállítási lehetőséget a fővárosban. Korábban, például a MIÉP többször is tarthatott nagygyűlést a Hősök terén. Ennek kapcsán korrekt megegyezések jöttek létre a színpad elhelyezéséről. Ennél figyelembe vették a környezetvédelmi, közlekedési és a parkvédelmi szempontokat is” – hangsúlyozta a főjegyző.

A gyülekezési törvény nem korlátlan jog – mondta a FigyelőNetnek Halmai Gábor alkotmányjogász. Hozzátette: ezt az alkotmányos jogot törvényben lehet korlátozni, mint ahogy most is korlátozva van. Egy demonstrációhoz ugyanis előzetes engedélyre van szükség, a rendőrségnek tudomásul kell vennie például a közterület-használati kérelmet.

Címkék: Belföld