Magyar kiáltványt olvastak fel a világ népeinek

Az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulóján kiáltvánnyal fordulunk a világ népeihez, és vezetőihez. Ezen az ünnepen emléket állítunk a hősöknek és idézzük a forradalom mondanivalóját - áll a Budapest '56 Szabadság Nyilatkozatban.

A nyilatkozat egy közös elhatározás a hősöknek való emlékállításról. Fél évszázada Magyarországon hazugsággal telt be a pohár, a szabadságvágytól fűtött ország a szovjetek támogatta totalitárius ország ellen lépett fel. Egy nép nőtt önmaga fölé a szabadságért vívott harcban és mutatott példát a világnak. Bátorságot mutatott a világnak azzal, ha egy ország talpra áll, nemzetté válhat. A magyar forradalom a szabadság élményével egyenlő.

Aztán jött a megtorlás, százak kivégzése, ezrek meghurcoltatása. Kiáltványunk tisztelgés a neves és névtelen hősök előtt. A forradalom másfél hónapig tartott, de közvetve vagy közvetlenül hatott mindarra, ami később Magyarországon és a világban történt. Bár a forradalmat leverték, a régióban szabadság győzött. A megtorlás során százezernyi magyar menekült el Magyarországról. Azokra, akik itthon maradtak, üldöztetés, míg az elmenekültekre a magány várt.

A kiáltvány egy tisztelgés a neves és a névtelen hősök előtt. 50 éven keresztül hatott arra, ami Magyarországon és a világon történt. A szabadság győzött az egész világon. A kiáltvány kifejezi: a szabadság legyőzhetetlen. Mindenki szabadságra vágyik. A gondolat és a cselekvés szabadsága kiegészíti egymást. Az emberiség szabadságra született. A szabadság ajándék, de szabadon élni közös felelősség.


A dokumentum teljes szövegét itt olvashatja >>

Címkék: Belföld