Patikusok: Molnár egyedül maradt

Mintegy száz ember vett részt csütörtökön a patikusdemonstráción az Olimpiai parkban, ahol a fő mondanivaló az volt: Molnár Lajos egészségügyi miniszter egyedül maradt – jelentette a FigyelőNet helyszíni tudósítója.

Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke erkölcsről és hűségről beszélt az egybegyűlteknek. Nevek említése nélkül kérdezte hallgatóságát, hogy emlékeznek-e azokra a személyekre, akiket „a kormányok kitaszítottak a közszférából, de a kamara menedéket nyújtott nekik”? Most ugyanazok az emberek azon vannak, hogy tönkretegyék a kamarát – mondta az elnök. „Hol a hűség, hol a hála, hol a barátság?” – tette fel a kérdést. A szimpla gyógyszerkereskedelem nem a mi pályánk, kitartunk a szakmaiság és az etika mellett.

A felszólalók szerint a kormányzat egyedül van, az egészségügyi társadalom szorosra zárta sorait. Az egészségügyi miniszter mögött egy néhány tagú befektetői grémium áll, akik a gyógyszergyárakat szeretnék megkaparintani – fogalmazódott meg. A tüntetésen felolvasták Bogsch Erik, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) elnökének október 17-i közleményét. E szerint a szövetség soha nem kezdeményezte a gyógyszerek patikán kívüli forgalmazását, és ellenzik a patikaliberalizációt, mert így a beteg nem mindenhol kap szóbeli közlést a gyógyszer mellé.

Felszólalt Pál Szilárd, a Fiatal Gyógyszerészek Klubjának elnöke, aki a kormány azon állítását cáfolta, hogy az új törvénycsomaggal a fiatal gyógyszerészek járnak majd jól. Ők lesznek az igazi vesztesek: egy fiatal sem fog hitelből patikát nyitni, mert a multik később tönkreteszik. Ha pedig alkalmazottként beállnak egy nagyvállalat patikájába, akkor már nem a beteg, hanem a munkaadó érdekeit kell nézniük – fogalmazott.

Címkék: Belföld