Hiller: nem döntünk személyi ügyekben

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) szombati kongresszusán nem várható döntés sem az alapszabályról, sem személyi ügyekben - mondta Hiller István pártelnök kedden az MTI-nek.

A párt legfelső döntéshozó testületének ülésén egyfajta politikai iránykijelölés és megrendelés történik a következő hónapokra, ezt a folyamatot a februári második felében tartandó tisztújító kongresszus zárja le – közölte a szocialista politikus, megjegyezve: munkakongresszus lesz a szombati.

Hiller István közölte: a kongresszus tagjainak Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel közösen írtak egy javaslatot. “Azt gondoljuk, hogy a szocialista párt még jobb szervezeti működését, a szocialista párt aktivitását, és belső fegyelmét egy módosított vagy akár egy új alapszabállyal lehet elérni” – fogalmazott a pártelnök, megjegyezve, hogy az alapszabályról szóló döntéshez a februári kongresszus kétharmados többsége szükséges.

A javaslatban szerepel a szocialista párt tagfelvételi rendszerének átalakítása – emelte ki. Mint mondta, szükségesnek tarják, hogy különböző módon kötődhessenek a szocialista párthoz azok, akik a baloldali, a szociáldemokrata politizáláshoz érzik közelebb magukat.

A pártelnök háromféle kapcsolatformát említett: a párttagság mellett a pártoló tagságot, amely azokra vonatkozna, akik nem kívánnak párttagok lenni, de egy szorosabb szimpatizánsi, aktivista tevékenységet időről időre vállalnak. Hozzátette: van egy még lazább kapcsolódási pont, az, amikor valaki esetenként, vagy érdeklődésnek, szerveződésnek megfelelően kapcsolódik az MSZP-hez.

“Mi tehát egy hálózatban, egyfajta politikai networkben gondolkodunk. Ahhoz azonban, hogy ezt megvalósítsuk, alapszabály-átalakításra van szükség több más ponton is” – hangsúlyozta Hiller István. Elmondta: a tagozatok és a platformok jövőbeni tevékenységével kapcsolatban is vannak javaslataik.

Az MSZP elnöke elmondta: javaslatukban azokat a gondolatokat és irányokat próbálták leírni, nem a teljesség igényével, amiről érdemes vitázni. Hozzáfűzte: nyitottak minden további javaslatra.

A szocialista politikus szerint szükséges felkérni egy néhány főből álló csapatot, amelynek az elnökség szakmai megbízást ad. Ez a team összegezné az írásban felvetett javaslatokat, illetve a helyi, a megyei szervezetek véleményét, hogy azt január végére a kongresszus előtt az elnökség és a választmány asztalára tegye le – közölte.

Hiller István szólt arról is, hogy az október 21-i kongresszus elején az 1956-os forradalom és szabadságharccal kapcsolatban politikai állásfoglalás és megemlékezés lesz. A pártelnök azt mondta: a küldöttek előtt rajta kívül Mécs Imre és Vitányi Iván fog beszélni.

Hozzátette: a megemlékezés után szekcióüléseken folytatják munkát, a küldöttek területi, regionális alapon ülnek össze, így hét plusz egy (Budapest mint nyolcadik régió) szekció lesz.

Hiller István közölte: a szekcióülések után az ott folyó munka eredményeit összegző plenáris ülésre kerül sor vitával. Elmondta: Gyurcsány Ferenccel közösen fogják összefoglalni a szekcióülések eredményeit, és összegzésképpen politikai megrendelést javasolni a pártnak az elkövetkező hónapok politikájára.

Címkék: Belföld