Mindenkinek joga van tüntetni 23-án

Jelenleg a magyar államon kívül a kormányellenes demonstrálók és a Fidesz is jogosan tarthat igényt a Kossuth térre október 23-án. A jogszabályok értelmében mindenki tüntethet, akár a tér különböző csücskeiben is.

Jelenleg hárman is igényt tartanak október 23-án a Kossuth térre: a kormányellenes tüntetők 25-éig, a Fidesz 23-ára, a Miniszterelnöki Hivatal az október 20. és november 4-e közötti időszakra adta be – később elfogadott – kérelmét. Többen aggódnak azonban, hogy a külföldi delegációk részvételével megtartandó ünnepélyes megemlékezést megzavarják majd a pár méterrel odébb tiltakozó demonstrálók.

Mindenkinek joga van tüntetni a Kossuth téren, és ezt a nemzeti ünnep sem befolyásolja. Politikai demonstráció esetében ugyanis elegendő az előzetes bejelentés, azt nem kell engedélyezni, és “elküldeni” sem lehet a demonstrálókat. „Bárki tüntethet, aki három nappal korábban bejelentette. Később azonban ugyanabban az időben ugyanoda nem lehet eseményt szervezni. A tér viszont elég nagy, akár többen is tüntethetnek, feltéve, ha azok nem ütik egymást. A rendőrséghez beadott kérelmen ugyanis pontosan szerepelnie kell a területnek” – mondta Szikinger István lapunknak. A jogász hozzátette: a rendőrség nem engedélyt ad ki, csupán tudomásul veszi a bejelentéseket. A gyülekezési jog alkotmányos alapjog, amelyet az államnak garantálnia kell.


A magyar állam a Kossuth tér illetékeséhez, a Fővárosi Önkormányzathoz adott be területfoglalási kérelmet. Lapunk kérdésére a Fővárosi Önkormányzatnál elmondták, hozzájuk egyedül a Miniszterelnöki Hivataltól érkezett ilyen megkeresés, amelyet jóvá is hagytak. Hangsúlyozták azonban, hogy mivel mind a térre igényt tartó demonstrálók, mind pedig a Fidesz politikai eseményt tervez oda, így azt nekik nem kell engedélyezniük. A rendőrségnek is tudomásul kell vennie a bejelentést, csupán akkor utasíthatja azt el, ha a forgalom indokolatlanul nagy fennakadásával járna, vagy bűncselekményt valósítana meg.

Kolláth György lapunk kérdésére elmondta: a jelenlegi helyzet több törvény összecsiszolatlanságából alakult ki. Véleménye szerint ugyanis a politikai szabadságjogok mellett az önkormányzati törvény rendelkezéseit is figyelembe kell venni, hiszen a Kossuth tér fővárosi hatáskör.

Címkék: Belföld