Előre hozott választás lehet a kiút a cseh patthelyzetből

Egy jövő évben megrendezendő előre hozott parlamenti választás lehet a kiút a jelenlegi csehországi belpolitikai patthelyzetből - mondta Mirek Topolánek a Polgári Demokratikus Párt vezetője. A választásokon második szociáldemokraták nagykoalíciós ajánlatot tettek a polgári demokratáknak, de visszautasították.

Minden tényezőt, minden kockázatot figyelembe véve az az álláspontunk, hogy a helyzetet előre hozott választással kellene megoldani a jövő évben – jelentette ki újságírók előtt Mirek Topolánek, ügyvezető kormányfő, a júniusi választáson győztes ODS elnöke, miután hétfőn délután majdnem két órás megbeszélést folytatott Václav Klaus államfővel. Klaus pénteken kezdett politikai konzultációkat az öt parlamenti párt vezetőségével, hogy megoldást találjanak az elhúzódó belpolitikai patthelyzetre.

Egyenlő mandátum

Csehországban ugyanis a júniusi választás eredménye alapján a baloldalnak és a jobboldalnak egyaránt 100-100 mandátuma van a 200 tagú képviselőházban, ami lehetetlenné teszi, hogy valamiféle előzetes megállapodás nélkül az egyik fél leszavazza a másikat. Ennek következtében Topolánek első kormányalakítási kísérlete megbukott, s az országnak immár négy és fél hónapja nincs stabil kormánya.

Jirí Paroubek, a választáson második helyen végzett Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke vasárnap nagykoalíciót javasolt Topolánekéknek, mégpedig úgy, hogy ő személyesen nem kapna semmiféle kormányzati tisztséget. Ezt a javaslatot este pártja vezetősége is magáévá tette. Paroubek hétfőn viszont úgy pontosított, hogy a nagykoalíció csak egy a lehetséges megoldások közül.

Nagykoalíciós javaslat

A polgári demokraták a szociáldemokraták nagykoalíciós javaslatát elutasították. Topolánek a Klausszal való találkozó után leszögezte: átmeneti kormányban gondolkodnak, amely nem az ODS kormánya lenne, s amely az előre hozott választásig irányítaná az ország dolgait.



A polgári demokratákon kívül eddig még csak a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) vezetősége tárgyalt az államfővel. A kereszténydemokraták szintén az előre hozott voksolásban látják a megoldást, de még hajlandóak tárgyalni más lehetőségről is. Paroubekék, a kommunisták és a zöldek még nem találkoztak Klausszal.

Az államfő pénteken sürgette a pártokat, hogy egyezzenek meg: vagy egy kormányról, vagy pedig az előrehozott választásról. Ha most lenne a választás, azt ismét a Polgári Demokratikus Párt nyerné 37-38 százalékos támogatottsággal – derült ki azokból a legújabb országos felmérésekből, amelyet három prágai közvélemény-kutató intézet hozott nyilvánosságra a hét végén. A második helyen a szociáldemokraták végeznének 30 százalék körüli támogatottsággal, míg a harmadik kommunistákat 13-14 százalék választaná. A felmérések azt jelzik, hogy a júniusi választás óta a polgári demokraták támogatottsága mérsékelten emelkedett, míg a szociáldemokratáké mérsékelten csökkent.

Címkék: Címoldal