Pokorni: Gyurcsánynak hatalma van, erkölcsi alapja nincs

A tehetetlenség és az indulatból fakadó erőszak közötti keskeny ösvényt kell megtalálniuk mindazoknak, akik a jelenlegi kormányfő távozását szeretnék elérni - mutatott rá Pokorni Zoltán a Fidesz szombati gyűlésén a Kossuth téren.

Hétfőn a Fidesz az Alkotmánybírósághoz (AB) fordul a tandíj bevezetésének módja miatt – közölte Pokorni Zoltán szombat este a Kossuth téren. A Fidesz alelnöke kijelentette: meggyőződése, hogy alkotmányellenes a felsőoktatásról szóló, kihirdetés előtt álló törvény.


Az újságíróknak kiosztott dokumentum szerint egyebek között a tandíj mértékét meghatározó szabályok nincsenek összhangban az AB korábbi határozataiban kinyilvánított elvekkel. “Álláspontunk szerint a felsőoktatási törvénynek a hátrányos helyzetet definiáló szabálya sérti az alkotmány hátrányos megkülönböztetését tiltó rendelkezését – olvasható még az anyagban.

A Fidesz alelnöke abszurdumnak mondta, hogy egy költségtérítéses orvostanhallgatónak 1,38 millió forintot kell fizetnie egy féléves képzésért, ha nem került be azok közé, akinek félévente “csak” 100 ezer forintba kerül ugyanez. Emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány idején 13 ezerrel többen vehettek részt a térítésmentes képzésben, mint ma.

“Taszigálnak egy ajtót”

A Fidesz országgyűlési képviselője egyebek mellett az elmúlt másfél évtizedben kialakult vagyoni különbségekről beszélt. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon az elmúlt 15 évben hatalmas szakadék alakult ki a legszegényebb egymillió és a leggazdagabb egymillió ember vagyoni helyzete között, a különbség 8,5-szeres. Ezt nem szabad hagyni, mutatott rá a Fidesz alelnöke (egyúttal az egyik újdonsült budai polgármestere).

A vagyoni leszakadás mind többeket röghöz köt, mondta Pokorni, mert nem képesek tanulni és tovább jutni. “Hiller István és barátja, Gyurcsány Ferenc közösen taszigál egy ajtót, amely ha bezárul, nagyot dördül, és Magyarországon egy zárt, merev és rendi világ jön létre” – fogalmazott Pokorni Zoltán. Ezt nem hagyjuk, tette még hozzá a politikus, majd a tömeg is hangos “nem hagyjuk” skandálásba kezdett.

“Hazudtatok eleget, most már Isten veletek” – folytatta beszédét a fideszes politikus, hozzátéve, hogy szívük szerint egy előrehozott választásnak örülnének a legjobban.

Tele volt a tér

Pokorni Zoltán beszédét több mint 20 ezer ember hallgatta a fővárosi Kossuth téren tartott szombati nagygyűlésen.

A nemzetiszínű zászlókat lobogtató emberek teljesen megtöltötték a Parlament előtti parkolót és az Országház előtti útszakaszt. Az elmúlt napokhoz hasonlóan az Alkotmány utca elején és a Földművelésügyi Minisztérium előtt tömött sorokban álltak az emberek, de a Kossuth-szobor közeli járdákat is megtöltötték a transzparenseket, nemzetiszínű és Árpád-sávos zászlókat lobogató demonstrálók.

A nagygyűlés résztvevői közül mintegy háromezer ember maradt a téren és a “forradalmi színpad” előtt csoportosult, hallgatva a nagygyűlés befejezését követően azonnal megszólaló szónokokat. Ott egyebek közt elhangzott, hogy hétfőn délután a budapesti Markó utcában tüntetni fognak “a politikai foglyok szabadon bocsátásáért”.

Rákay Philip arra kérte a demonstrálókat, hogy vasárnap ismét látogassanak ki a Kossuth térre, ahol többek között beszédet mond Eperjes Károly, és a fő szónok Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke lesz.

Címkék: Belföld