Orbán: nem egy ember felelős a válságért

Orbán Viktor szerint nem egy ember, hanem egy "pártként megjelenő érdekcsoport" a felelős az országban kialakult válságért. A Fidesz elnöke ezt a Magyar Nemzet szombati számában megjelent, egész oldalas írásában fogalmazta meg.

“Elterjedt vélekedés, hogy az egész válság egyetlen emberről szól, egy ember okozta, egy személy jelleméből, pontosabban jellemhibájából következett be. (…) Mi kezdettől azt gondoljuk, hogy az igazi felelős egy párt, egy pártként megjelenő érdekcsoport, amelynek csak eszköze a szóban forgó illető. Eszköz a hatalom megtartására, eszköz, amely a piszkos munka végeztével teherré, kockázati tényezővé válhat, és akkor már csak az a kérdés, hogy mikor és hogyan szabaduljanak meg tőle” – írja.


Hozzáteszi: az önkormányzati választások után azt kellett megmutatniuk az országnak, hogy “itt nem pusztán egy emberről, hanem egy pártról van szó, amelyik régi szenvedélybeteg, és szenvedélye még mindig változatlan: egyeduralom mindenben és minden áron. Ez a párt egyeduralomra törekszik nemcsak a politikában, de a gazdaságban, a szellemi életben és a médiában is”.


Megpecsételődött a sorsa


“A mi igazi ellenfelünk nem egyetlen személy, akinek sorsa amúgy is megpecsételődött, s csak idő kérdése, hogy megbízói kiadják az útját. A mi igazi ellenfelünk az egyeduralom, amelyben a verseny üres frázis csupán, hiszen szó sincs fair vetélkedésről, igazi megmérettetésről. Demokratikus díszletek között az egyeduralom hívei a versenyt úgy értelmezik és rendezik, hogy ők eleve csak a dobogó tetején végezhessenek, s a többieknek esélye se lehessen a sikerre” – írja.


Obán Viktor szerint “a társadalmi élet minden területén mindig ők akarják megmondani, ki legyen a győztes”, és ez kizárja az alkotó együttműködést, felbomlasztja a közösségeket és “tehetetlen acsarkodásba taszít”. A volt kormányfő összegzése szerint “a tisztességes vetélkedésre és együttműködésre alapozott élet áll szemben az egyeduralom megosztó és kirekesztő politikájára épülő élettel”.


“Az MSZP a rendszerváltás hajnalán sokakkal elhitette, tán még mi magunk is akartunk hinni benne, hogy jó útra tért, leszokott beteges szenvedélyéről. Az elmúlt két évben újra és újra rajtakaptuk, hogy akárcsak a gyógyíthatatlan szerencsejátékos, visszatér régi szenvedélyéhez” és egyre nyíltabban, mohóbban hódol az egyeduralom politikájának – írja.


Antidemokratikus hatalom


A pártelnök szerint a miniszterelnök lebukása után a polgári erőknek az önkormányzati választások megnyerésén túl az volt a legfontosabb feladatuk, hogy bebizonyítsák: “nem egy ember ambícióiról, hanem egy párt szervezett, a választókat célzatosan megtévesztő akcióról van szó”, és ezért volt szükség a választások utáni ultimátumra.


“Meg kellett mutatnunk, és meg is mutattuk mindenkinek, hogy a diktatúrából kinőtt párt ma is szentesíti a hatalomgyakorlás antidemokratikus módszereit. Az egyeduralom elérése érdekében kiáll a hazugságok, az emberek megtévesztése mellett, leleplezi az elkövetett jogsértéséket, vállalja és támogatja azt a politikát, amely kiiktatja a demokratikus ellenőrző intézményeket, és végső soron kiszorítja az embereket a közös döntések befolyásolásának lehetőségéből” – teszi hozzá.


Mint írja, nem hagyhatjuk, hogy “az MSZP ugyanúgy, minden következmény nélkül szabaduljon meg a végrehajtóitól, mint korábban Medgyessy Pétertől, és aztán kezdje megint az egészet elölről – egy új végrehajtóval”.


Két út az MSZP


Szavai szerint nem egyes személyeket kell elrettenteni az egyeduralmi törekvésektől, hanem az egész politikai szervezetet. Véleménye szerint egyszer és mindenkorra “meg kell értetnünk velük, hogy az egyeduralomra törő politikának nem lesz jövője, nem lesz támogatottsága Magyarországon”.


“Ezért most az a legfontosabb, hogy az MSZP-támogatottság történelmi mélypontra csökkenjen. (…) Az MSZP támogatottságának mélypontra süllyedése két következménnyel járhat: vagy megújul a párt, vagy darabokra hullik. (…) Hazánk elemei érdeke, hogy az MSZP megkapja ezt az utolsó figyelmeztetést.”

Címkék: Belföld