Házkutatás a bírák nevét közlő internetes lap főszerkesztőjénél

Házkutatást tartott a rendőrség a zavargások ügyében eljáró bírák, ügyészek személyes adatait közlő honlap főszerkesztőjénél.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője a hírügynökség érdeklődésére annyit közölt: egy II. kerületi lakásban személyes adattal való visszaélés miatt házkutatást tartottak, és számítógépet, illetve adathordozókat foglaltak le, melyeket szakértői vizsgálatnak vetnek alá.

Arra a kérdésre, hogy a Kossuth téri demonstrálók internetes fóruma és egy másik, hasonló tartalmú honlap ellen milyen intézkedést tervez a rendőrség azzal összefüggésben, hogy ezekre az oldalakra is felkerültek a bírák és ügyészek személyes adatai, Schőn Péter rendőrségi szóvivő úgy válaszolt: a BRFK megvizsgálja a honlapok tartalmát.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint a honlap szerkesztői megsértették az adatvédelmi törvényt, de csak akkor kezdeményez vizsgálatot, ha az érintett bírók és ügyészek az ombudsmani hivatalhoz fordulnak. A fényképek és a bírák neve, telefonszáma és lakcíme mellett az is olvasható, hogy a garázdákat elítélők „vérbírók”. Az ombudsman úgy véli: ez már személyiségi jogi kategória, és ha bírósági perre kerül sor, akkor az érintettek kártérítést is követelhetnek.

Címkék: Belföld: Mozaik