Fidesz: politikai manipuláció az NBH-ban

A Fidesz álláspontja szerint politikai szempontok befolyásolják a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) tevékenységét, ezért annak vezetőjét, Galambos Lajost alkalmatlannak tartják posztja betöltésére - erről Kövér László és Demeter Ervin, az Orbán-kormány egykori titokminiszterei beszéltek szerdai sajtótájékoztatójukon.

A két politikus az NBH hétvégén kibocsátott közleményét kifogásolta, amelyben a hatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy a békés és törvényes demonstráció tömegzavargássá alakulhat át, melyben a részvevők – tekintet nélkül eredeti szándékukra – akár puszta jelenlétük miatt is bűncselekmények elkövetőjévé válhatnak.

A bírói gyakorlat szerint ugyanis, aki jelen van egy bűncselekmény elkövetésénél és jelenléte szándékerősítő hatással lehet a bűncselekmény elkövetőjére, pszichikai bűnsegédként maga is a bűncselekmény elkövetőjévé válik – írta az NBH.

Kövér László szerint ugyanakkor abszurd, hazug és manipulatív ez a jogértelmezés, mert megfélemlíti a jogaikkal békésen élni akaró állampolgárokat, és lényegében megszünteti a jogállamiságot Magyarországon.

A két volt titokminiszter arról beszélt, hogy a jelenlegi hatalom a titkosszolgálatokat saját öncélú hatalmi érdekeinek szolgálatába állítja, ezért megingott a bizalmuk az NBH-ban, és annak vezetőjében, Galambos Lajosban, akit nem tartanak alkalmasnak posztja betöltésére.

Kövér László hozzátette: mindössze arra kérik Galambos Lajost, fontolja meg, hogy alkalmasnak tartja-e a magát a történtek után.

Az NBH poitikamentesen működik


“A Nemzetbiztonsági Hivatal politikamentesen és felelősségtudattal végzi törvényi feladatát, az Alkotmány és a törvényi felhatalmazások betűjéhez és szelleméhez ragaszkodva. Ennek tett eleget a NBH akkor is, amikor honlapján közzétette azt a tájékoztatást, hogy erőszakos cselekmények színhelyén az azokban részt nem vevőket is veszély fenyegetheti” – fogalmaz a szervezet közleménye.

Mint az NBH írja, a szervezet főigazgatója mint eddig, továbbra is a törvényekhez ragaszkodva végzi munkáját, nem enged semmiféle ezzel ellentétes nyomásnak, és “változatlanul kész a teljes körű együttműködésre az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságával”.

Címkék: Belföld