Vasárnap a Kossuth téren – percről percre

Az előre bejelentett forgatókönyv szerint vasárnap délután Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető és Bayer Zsolt újságíró beszél 17.00 és 18.00 óra között a kormányfő távozását követelő tüntetésen. Kövesse az eseményeket a FigyelőNettel percről percre!


18.20


Usztics Mátyás színész mintegy kétezer ember előtt, a kisszínpadon azt mondta: október 23-ig kell elvégezni a nagytakarítást. Sajnálta, hogy a forradalomhoz nem tudott csatlakozni a vidék és úgy vélte, jelenleg két törvényes hatalom van: a köztársasági elnök és a népfelség. Ezért Orbán bejelentése, amely szerint a Fidesz nem szeretne előrehozott választásokat, három vízágyúval ért fel Usztics szerint. Beszédét a hazafelé tartó fideszesek közül sokan kifütyülték.


18.01


„Gyurcsány takarodj!” – skandálta a tömeg, mire az ismét színpadra lépő Rákay Philip azt mondta: „Reméljük, előbb-utóbb megfogadja!”. A műsorvezető bejelentette: hétfőn Kövér László beszél.


A rendezvény a Himnusz és a Székely Himnusz eléneklésével ért véget.


17.40


Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője lépett a szónoki emelvényre, már mintegy húszezer ember előtt.


Pénteken nyilvános lett, hogy Gyurcsány nem felelős politikus, hanem színész: összesen 40 perces parlamenti beszédéből 9-ben szólt magáról, kért bocsánatot, a többiben Orbán Viktort szidta. Ez nem bocsánatkérés! – kezdte beszédét a Fidesz frakcióvezetője.


Ezután szó szerint ismertette Lamperth Mónika nyilvánosságra került szavait, majd közölte: Gyurcsány Ferenc nem tudott kitörni a hazugságspirálból, mert korábban azt ígérte, hogy az önkormányzatok színe és anyagi lehetősége között nem lesz összefüggés.


Gyurcsány nem demokrata, mert az irigység fegyverét használja, és egymás ellen játssza ki a társadalom különböző rétegeit – mondta a szónok. Azt híreszteli, hogy a diákok léhák és naplopók, ezért tandíj fizetésére kötelezné őket; hogy az orvosok hálapénz-elfogadó automaták; hogy a nagycsaládosok csak azért szülnek gyereket, hogy igénybe vehessék az adókedvezményt; hogy a nyugdíjasok csak passzióból járnak orvoshoz.


Gyurcsány vezette be a gyűlöletpolitizálást Magyarországon – állította Navracsics. Az ő ötlete volt Kövér László köteles beszédének kiforgatása és a sokmillió román munkavállalóval való fenyegetőzés. A hazugságpolitikát is ő hozta be: a hatalmon maradás érdekében nyílt és szervezett hazugságkampányt folytatott – mondta. „Ne higgyétek el egyetlen mondatát sem!” – kérte az egybegyűlteket.


Gyurcsány menekül, és mindenkit besároz menekülése közben – folytatta beszédét Navracsics, aki szerint Magyarországon világos választóvonal van a hazug és az igaz politikusok között.


Az MSZP és az SZDSZ művelt politikusai azt magyarázzák, hogy Önök szélsőjobboldali csürhe, a Fidesz meg az alkotmányosság határait feszegeti; ne higgyenek nekik, mi meg tudjuk védeni magunkat! – mondta a frakcióvezető.


Beszéde végén közölte: a Fidesz politikusainak nincs módjuk többé semmifajta politikai kapcsolatot fenntartani Gyurcsány Ferenccel. A szónok „Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” felkiáltással búcsúzott.


17.20


Bayer Zsolt újságíró, publicista lépett a mikrofonhoz. Elmondta: a szocializmus aljasságát ismertük, és azért alakult a rendszerváltáskor a Fidesz, hogy ennek vége szakadjon. Úgy vélte, ismét a hazugság került hatalomra, majd feltette a kérdést: tűrjük-e? „Nem” – kiáltotta a tömeg.


Ha mégis eltűrnénk, át kell értékelnünk életünket: nem olvashatnánk, Adyt, Babitsot, mert „Bűnösök közt cinkos, aki néma”, és együtt bégethetnénk Orwell állataival. Minden nemzetnek olyan a kormánya, amilyet megérdemel; ha egy hitvány kormány fennmarad, a nemzetben a hiba – mondta a publicista.


17.15


Rákay Philip Lamperth Mónika nyilvánosságra került beszédéről szólt; az önkormányzati miniszter nevét hosszas fújolással fogadják. Az FN tudósítója Szájer Józseffel találkozott a tömegben.


17.05


A rendezvény elején Szabó Csilla gitárkísérettel két dalt énekelt el, de előtte közölte: „Szeretnénk kormányt váltani, nem kicsit, nagyon!” Az FN tudósítója szerint a mellékutcákban is állnak emberek.


17.00


Az MTI tudósítója szerint több mint tízezren vannak a téren, a villamos- és az autóforgalmat leállították.


16.40

A FigyelőNet helyszíni tudósítója szerint a Zoltán utcában két busznyi és egy mikrobusznyi rendőr áll készenlétben.

A Kossuth térnek a Parlament főbejáratával szembeni része megtelt; árpádsávos és nemzeti színű lobogókat lengetnek a tiltakozók.

Színesedett az árusok kínálata: már kapható Orbán Viktor képével díszített kitűző 300-500 forintért, valamint sárga műanyag síp 200 forintért.


A tér egyik sarkán a már hetek óta használatban lévő, mobil toilettek előtt “Adakozz” táblácskával (50-50 forint) adományt gyűjtenek a WC-használatáért, ám ennek a célja nem derült ki.

Címkék: Belföld