A választmány is kiáll

Az MSZP országos választmánya kiállt a miniszterelnök és a kormányprogram támogatása mellett.

Az MSZP Országos Választmánya (ov) egyértelműen és határozottan támogatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt – mondta Simon Gábor, a testület elnöke az ülést követő szombati sajtótájékoztatóján, Budapesten. A frakció után az országos választmány is Gyurcsány Ferenc egyértelmű támogatásáról döntött – fogalmazott Simon Gábor, aki közölte: ez a támogatás szól a kormány programjának, az egyensúlyteremtés, a reformok és a fejlesztés politikájának, de a támogatás szól a konvergenciaprogram és az Új Magyarország Fejlesztési Terv következetes végrehajtásának is. “A támogatás szól a kormány egészének, és természetesen szól a miniszterelnök személyének” – mondta.Simon Gábor közölte: ma a k onvergenciaprogramnak nincs alternatívája. Hozzátette: ami az ellenzék szándékaiból látszik az, egyebek mellett, gazdasági csőd, a forint elértéktelenedése, elértéktelenedő jövedelmek, nyugdíjak, növekvő jövedelmi különbségekkel.


Mint Simon Gábor elmondta, Gyurcsány Ferenc arról tájékoztatta a testületet, hogy nincs itt az ideje a kormány átalakításának, a kormánynak mai összetételében kell folytatnia a munkáját. A miniszterelnök azt is közölte a testülettel – aminek támogatásáról döntött a választmány -, hogy átfogó és írásos megállapodást kíván kötni a kormánykoalíciót alkotó frakciókkal, valamint meg kívánja erősíteni a miniszteri felelősséget.


Hozzátette: a választmány egyetértett Gyurcsány Ferenccel abban, hogy amit meg kell tenni a kormánynak azon nem kívánnak változtatni, ám ahogyan ezt teszik, azon változtatni kell. Az ov elnöke kérdésre válaszolva közölte: a választmányi ülésen nem Gyurcsány Ferenc személye volt a téma.


Simon Gábor elmondta, Hiller István pártelnök bejelentette, hogy október 21-re összehívják az MSZP kongresszusát, amelyen megemlékeznek az 1956-os forradalomról, szekciókban értékelik az előző kongresszus óta eltelt időszakot, az önkormányzati választást és plenáris ülésen foglalnak állást az MSZP további feladataival kapcsolatban. A választmányi elnök hozzátette: ekkor útjára indul a tisztújítás is. Kérdésre válaszolva azt mondta, az ülésen Gyurcsány Ferenc pártelnöki jelöléséről nem volt szó.


Simon Gábor közölte, hogy az elmúlt időszakban ezrével érkeztek az MSZP-hez olyan kezdeményezések, kérések, amelyek arról szóltak: a józan többség szeretné valamilyen módon kifejezni elkötelezettségét a demokratikus Magyarország, a demokrácia kormánya mellett. Hozzátette: az MSZP ezeket a kezdeményezéseket fel kívánja karolni, ugyanakkor továbbra is elutasítja az utcai politizálást. “Nem hívjuk utcára híveinket, de teret adunk a demokratikus meggyőződés kifejezésének. Ennek módját a jövő hét második felében kívánjuk bejelenteni” – fogalmazott.

Címkék: Belföld