Orbán: megszorításokra szükség van

2007 a nemzeti megújulás éve lehet, amikor a nemzeti egységkormány kidolgozhatja nagy ellátó rendszerek és a közigazgatás reformját. Emellett kétségtelenül szükség lesz megszorításokra - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a pénteki parlamenti ülés előtt a hvg.hu-n közzétett interjúban.

“Megszorításokra valóban szükség lesz. Már csak ezért is kell a társadalmi támogatás, és akkor még nem is említettük, hogy a reformok – szemben a jelenlegi kormányzat kommunikálásával – átmenetileg nem hozzák, hanem viszik a pénzt, jótékony hatásuk csak 2-3 év múlva jelentkezik” – válaszolta egy kérdésre a Fidesz elnöke.

Erkölcsi megújulás

“Kétségtelenül szükség lesz megszorításokra. De 2007 – reményeim szerint – egyben az erkölcsi megújulás éve is lehet, amikor a politikusok visszanyerik a társadalom bizalmát, amikor közös megoldást keresünk a válság megoldására, amikor egy nemzeti egységkormány szakértői kidolgozzák a nagy ellátó rendszerek, illetve a közigazgatás reformját” – fogalmazott.

“Mi, demokratikus pártként, csak a parlamenti választásokon történő megmérettetés és felhatalmazás alapján tudunk és akarunk kormányozni” – jelentette ki az interjúban a politikus, megjegyezve, “véleményünk szerint ebben a helyzetben arra van szükség, hogy – kölcsönös kompromisszumok alapján – mind a pártok, mind a társadalom bizalmát élvező kormány jöjjön létre”.

Lehetetlen végrehajtani

“Kénytelen vagyok felvilágosítani azokat, akik még nem tudnák: ezt a programot – a jelenlegi felállásban, a jelenlegi módszerekkel – lehetetlen végrehajtani. Amit a kormány vállalt, az nem teljesíthető” – fogalmazott a konvergenciaprogrammal kapcsolatos kérdésre, majd azzal folytatta, “amint a jövő évi költségvetés végrehajtásához hozzákezd a kormány, szembe találja magát a társadalom ellenállásával”.

“A helyzet tehát, ha nem változtatunk, nem újítunk – instabil marad, a társadalom nem fogja vállalni az áldozatokat attól a kormánytól, amelynek feje nyíltan elismerte, hogy néhány éven át nem kormányzott, és folyamatosan hazudozott” – mondta a Fidesz elnöke.

A miniszterelnököt “nyilván meg fogják erősíteni a bizalmi szavazáson, ám úgy véljük, a szükséges megszorító intézkedésekkel járó áldozatokat a közvélemény ettől a kormánytól nem fogja elfogadni. A válságkezelés konszenzusos megoldást követel, erre vonatkoznak javaslataink” – nyilatkozta.

“Az állampolgároknak joguk van véleményt nyilvánítani – hiszen becsapták őket, hazugságok, hamis ígéretek árán nyerette meg a választást Gyurcsány az MSZP-vel” – mondta a pénteken kezdődő Fidesz-tüntetések kapcsán Orbán Viktor.

Címkék: Belföld