Marad a Gyurcsány-kormány

Nem kell lemondania Gyurcsány Ferenc kormányának, mert pénteken a maga ellen kért bizalmi szavazáson megkapta a parlamenti többség szavazatát. A kormányfő bocsánatot kért, majd megszavazta magát.

Az Országgyűlés 207 igen szavazattal, 165 ellenében, tartózkodás nélkül bizalmáról biztosította a kormányfőt. Az összesen 386 képviselőből 372-en adták le szavazatukat. A 14 nem szavazóból három szocialista képviselő volt – Toller László, Hunvald György és Mester László is igazoltan hiányzott –, Világosi Gábor SZDSZ-es honatya pedig azért nem adta le voksát, mert ő vezette az ülést, így nem szavazhatott. Gyurcsány Ferenc magára szavazott.

A határozathozatalt megelőzően először a miniszterelnök, majd a frakciók vezérszónokai emelkedtek szóra. Gyurcsány Ferenc beszédében bocsánatot kért a beszéde stílusáért, és azért, mert nem volt elég bátorsága egyenesen a választópolgároknak elmondani mindezt. A kormányfő bizalmat kért a parlamenttől a további kormányzáshoz.

A vezérszónokok közül Lendvai Ildikó és Kuncze Gábor igen szavazatásról biztosította a kormányt, Navracsics Tibor, Semjén Zsolt és Dávid Ibolya viszont aggályait hangsúlyozta, és a támogatás elutasítását jelentette ki. A Fidesz frakcióvezetője arra intett, hogy ki kell lépni a hazugságspirálból. “Hazudott. Lássa be, hogy hazudott. hazugsággal tartotta meg a hatalmát. hazugsággal szervezte meg azt a választási kampányt, amely önnek sikert hozott. A politikai felelősség a lelkiismeret kérdése, és ön hazudott” – mondta Navracsics Tibor.

Semjén Zsolt még élesebb hangon bírálta a kormányfőt, véleménye szerint „a bevallás nem azonos a lebukással. A megbánás pedig nem azonos egy színházi mutatvánnyal”. Kitért arra is, hogy titkos szavazással kéne szavazni azért, hogy az MSZP-s képviselők ne presszió alatt szavazzanak. “Miniszterelnök Úr, ha ön olyan bátor ember, megkockáztathatna egy titkos szavzást” – fogalmazott.

Egyedül az MDF elnöke említette meg, hogy a szavazás napja pont október 6-ára esik. „A tömegpártok háborút indítottak az ország ellen, kétségbeesett harcot vívnak a hatalomért” – mondta, mert amíg a kormány hazudott, addig a legnagyobb ellenzéki párt is.

Röviden felszólalt Veres János pénzügy-, és Kóka János gazdasági miniszter is, Boross Péter, és az egyetlen független képviselő – aki szintén bizalmáról biztosította a kabinetet – Gyenesei István mellett.

Címkék: Belföld