Különvélemény az MSZP-ben

Nem mindenben ért egyet a szocialista frakcióval és nem biztos abban, hogy részt vesz a pénteki szavazáson Jánosi György, aki a párt küldöttgyűlésének összehívását szorgalmazza.

Bár sokáig csupa olyan híradás látott napvilágot, mely szerint teljesen egységes az MSZP a kormányfő támogatásában, néhány napja hallani ezzel ellentétes hangokat is. Közülük a leghangosabb Jánosi György szocialista képviselőé, akit Medgyessy Péter menesztett kormányából, helyét pedig az ifjúsági és sportminiszteri poszton akkor éppen Gyurcsány Ferenc vette át.

A szocialista politikus többször is hangoztatta, hogy a pénteki bizalmi szavazás előtt össze kellene hívni a párt küldöttgyűlését, a keddi frakcióülésen azonban elvetették az ötletét. „A frakcióvitában (….) mind a miniszterelnök, mind a pártelnökség és a képviselők többsége úgy foglalt állást, hogy akkor kellene összehívni a kongresszust, ha nyilvánvalóvá válna, hogy a frakció jelentős része nem szavazna bizalmat a kormányfőnek és programjának” – fogalmazott a képviselő a Magyar Hírlapnak rámutatva, hogy a frakcióvezető azonban nem azt kérdezte meg, hogy ki bízik a kormányfőben, hanem, hogy ki hogyan fog szavazni. A kongresszustól kapott kötött mandátuma miatt azonban Jánosi saját elmondása szerint nem tehetett mást, mint hogy igennel válaszolt a feltett kérdésre. Megjegyezte azonban: a miniszterelnök sajtónak adott nyilatkozata után meg kell fontolnia, hogy részt vesz-e a pénteki parlamenti ülésen.

A kormányfő az MSZP pénteki tanácskozás után megköszönte a frakció támogatását. Gyurcsány Ferenc a rendkívüli kongresszus összehívására vonatkozó kérdésre azt mondta: erre akkor lenne szükség, ha a képviselőcsoport a kongresszus korábbi határozatát nem tudná teljesíteni, erről pedig nincs szó. Jánosi György szerint azonban a kongresszus alapvetően három kérdésben illetékes dönteni: a miniszterelnök-jelölt személyéről, a győztes választást követően a miniszterelnökről, kormányprogramról és a koalíciós együttműködésről. „De ebben a helyzetben nem ártana értékelni és elemezni sem” – fogalmazott a politikus.

Címkék: Belföld