Az MSZP támogatja a kormányfőt

Az MSZP-frakció egyhangú szavazással úgy döntött, hogy pénteken támogatni fogja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és a kormányprogramot a bizalmi szavazáson - jelentette be Lendvai Ildikó frakcióvezető kedden a képviselőcsoport ülése után.

A lezajlott vitában minden hozzászóló támogatta a miniszterelnököt, a kormányt és annak programját – mondta el az MSZP frakcióvezetője. “Igent mondunk a kormányprogram folytatására, nemet az alkotmányos keretek feldúlására és az ultimátumra” – hangsúlyozta Lendvai Ildikó.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki az MSZP frakcióvezetőjével együtt nyilatkozott, megköszönte a nyílt vitát és a támogatást a képviselőcsoportnak.

Kifogások is voltak

A reformokat nem, de azok kidolgozatlanságát többen is kifogásolták az MSZP-frakció zárt ülésén – tudta meg az MTI több, neve elhallgatását kérő politikustól. Ezen értesülések szerint a frakció egységesen támogatta Gyurcsány Ferencet, ugyanakkor a bizalmi szavazással összefüggésben akadt, akik nem tartotta jó ötletnek, hogy bizalmi szavazást kért a kormányfő.

A miniszterelnököt személyes támadások nem érték, a kormány liberális minisztereit azonban igen, a hozzászólók azt kifogásolták, hogy nem egyeztetnek – jelezték a név nélkül nyilatkozó szocialista politikusok.

Közlésük szerint az ülésen felszólalt, a választásokon elbukott megyei közgyűlési elnökök, illetve polgármesterek önkritikusak voltak, de azt is elmondták, hogy a felelősség csak fele részben az övék, másik fele a kormányt terheli.

Az első Gyurcsány-kormány jobb volt

Van, aki azt mondta, hogy az első Gyurcsány-kormány jobb volt, mint a mostani, és olyan véleményt is megfogalmaztak, hogy a miniszterelnöknek nem a baráti körére kellene támaszkodnia, egyes képviselők szerint pedig nem kellett volna még kidolgozatlan terveket kormánydöntésként nyilvánosságra hozni.

Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor ultimátuma egységessé tette a képviselőcsoportot. Ahogy az egyik frakciótag fogalmazott, most egységesek és eltökéltek lettek.

Az MTI információi szerint elhangzott, hogy Sólyom László köztársasági elnök vasárnap esti beszéde “adta a lovat” Orbán Viktor alá. Ennek kapcsán egyesek felvetették: az államfőnek az ügyben is meg kellene szólalnia, hogy a Fidesz nem vesz részt az Országgyűlés pénteki ülésén, ahol a miniszterelnökről, a kormányról és annak programjáról szavaznak, ehelyett a Kossuth térre viszi az embereket.

Az SZDSZ-nek kötelező a résztvétel

Az Inforádió értesülései szerint a szabad demokrata frakció tagjainak kötelező részt venni a bizalmi szavazáson. Pető Iván SZDSZ-es képviselő azonban leszögezte, az SZDSZ nem írja elő képviselőinek, hogy milyen gombot nyomjanak.

Címkék: Belföld