Nők tüntettek a rendőrpalota előtt

Többségében női tüntetők, közel negyvenen tüntettek péntek este Budapesten a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) székháza előtt a "rendőrségi túlkapások ellen". A szervezők készülnek a kampánycsendre. Este 7 órakor körülbelül háromezren voltak a Parlament előtt.

A Kossuth térről érkező demonstrálók azt kiáltozták a rendőrpalota előtt, hogy “Le a rendőrállammal, amnesztiát fiainknak!”, “Szabadságot a politikai foglyoknak!”. A rendőrség Teve utcai épületéhez mintegy kétszer annyi rendőr – motoros rendőrök és több mint fél tucat rendőrjármű, egy készenléti teherautó is – kísérte a Parlament elől a többnyire középkorú nőket végig a forgalmas Váci úton a mintegy három kilométeres sétán. A békés menet komoly békétlenséget keltett a fővárosi autósokban és járókelőkben, akik hosszú ideig várakozni kényszerültek a demonstrálók miatt.


A Teve utcánál a menetet sok újságíró fogadta a kordonnal körbevett és újabb rendőrökkel biztosított épület előtt. Itt egy asszony szólt az egybegyűltekhez. Elmondta, hogy a fia egy hete van börtönben, és csak ügyvédjén keresztül tudja, hogy gyermeke jól van. A tüntetők mintegy fél órát töltöttek a Teve utcánál a rendőri vezetők lemondását követelve. Felszólalt a körözött Budaházy György leánytestvére is, majd a tüntetők fokozatosan szétszéledtek.

Készülnek a kampánycsendre

A Kossuth téren péntek este 23 óráig tartanak a politikai felszólalások, utána elkezdődik a kulturális program. A politikai tartartalmú transzparensek nagy részét már a nap folyamán eltávolították a kordonokról, a néhány megmaradtat, így az “Október 1-jén tégy a hazugság ellen!” feliratút Molnár Tamás, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik ügyvivőjének közlése szerint legkésőbb 23 óráig veszik le.

Balog Barna, a bizottság másik ügyvivője kora este arra is megkérte a tüntetőket, hogy éjféltől csavarják össze az Árpád-sávos zászlókat. Beszámolója szerint a rendőrséggel az a megállapodás született, hogy az önkormányzati választás miatti kampánycsend időszakában, tehát vasárnap 19 óráig, urnazárásig a magyar nemzeti lobogón kívül másfajta zászlók és jelképek nem lesznek a téren.

Bár a szervezők szerint este tizenegy órától már kulturális rendezvényt tartanak ennek tartalma azonban fél tizenkettőkor nem távolodott messze a politikától A Fidesz tavaszi kampánydalát a Magyarország Magyarországot ugyanis összemixelték Gyurcsány Ferenc Balatonőszödi beszédével, amely után a 4000 fősre olvadt tömeg a Gyurcsány takarodj szavakat skandálta. Ezután a Magyarok Világszövetségének elnöke Patrubány Miklós Vigilia

Cigány fogdaőrök és izraeli In-kal?

Háromnegyed tíz körül kezdődött az Usztics Mátyás vezette Magyar Nemzeti Kamaraszínház nevű társulat programja, Petőfi nem felejt címmel. A társulat vezetője bevezetőjében elmondta, hogy ők az egyetlen, hivatásszerűen az “elszakított országrészeket” járó társulat. Hozzátette: egy páruk nem vállalta a ma esti fellépést, mert attól félt, hogy ennek következtében elveszítené állását. Usztics szerint szégyenteljes, hogy manapság iylentől kell félni ebben az országban.

Korábban egy bizonytalan intonációjú felszólaló hosszasan olvasta a Tomcatként elhíresült blogger levelét, melyet – állítólag – az előzetes letartóztatásból küldött. Ebben oldalakon át sorolta, hogy állítólag cigány származású fogdaőrök és az „izraeli tulajdonú” In-Kal Security, az MTV székházát védő biztonsági cég emberei milyen sérüléseket okoztak a zavargások után előzetes letartóztatásba került embereknek. A levelet felolvasó fiatalembert a tömeg többször kifütyülte, és a színpadon álló műsorvezető is többször határozottan kérte a beszéd abbahagyására. A fiatalember szitkozódva, sajtószabadság után kiáltva végül lement a színpadról.

Közben a térre érkezett körülbelül 40 motoros, akik dübörgésükkel több környékbeli autó riasztóját is beindították, és a tömeg egy részétől tapsot kaptak.

Fél tíz előtt pár perccel hatalmas dörgéssel látványos tűzijáték volt látható a Deák tér irányából, ez ugyan sokakat pár percig elfordított a Kossuth téri színpadtól, de nem sokáig.

Kevesebb szórólap, több istentisztelet

Molnár Tamás az MTI kérdésére elmondta, hogy a szűkös nyomdai kapacitás miatt a meghirdetett százezerrel szemben egyelőre csak 60 ezer példány érkezett a “Kossuth téri forradalmárok üzenete a magyar néphez” címet viselő, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 és a Forradalmi Nemzeti Bizottmány által megfogalmazott szórólapból, de tartják magukat ahhoz, hogy országszerte egymillió lap kerül ki az emberekhez.

A szervezők a szombatra virradó éjszakára “vigiliára”, csendes virrasztásra kérték a tüntetőket. A kulturális rendezvények mellett ökumenikus istentiszteletek is lesznek a téren szombaton és vasárnap délelőtt, amelyeket idősebb Hegedűs Lóránd református lelkész tart, s jelezte részvételét Tőkés László királyhágó-melléki református püspök is.

Címkék: Belföld