Csendes nap a Kossuth téren

A mintegy négyezer főnyi demonstráló csütörtök este viszonylag korán hazaindult. Atrocitás nem történt, a Markó utcából is nyugodtan tért vissza a tüntetők egy csoportja.

Tucatnyian demonstráltak a fogva tartott rendzavarókért csütörtök este a Markó utcai Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt; később 150-200 ember érkezett a helyszínre, akiket a rendőrök kiszorítottak a területről, a tüntetők visszatértek a Parlament elé. A tiltakozók megjelenésükkel szolidaritásukat szerették volna kifejezni a több mint 130 olyan fogva tartottért, akiket a rendőrség a múlt heti fővárosi zavargások alkalmával vett őrizetbe.

A Kossuth téren csütörtökön este 9 óra körül a már félig “kulturális rendezvénnyé” alakult, mintegy négyezer fős demonstráción felszólaló szónokok azt hangsúlyozták, hogy nem szabad abbahagyni a már másfél hete folyó tüntetéssorozatot, ki kell tartani, “még akkor is, ha a hatóságok fel akarják oszlatni” azt.

Megérkezett a kiáltvány

Éjszaka megérkezett a térre a magyar néphez szóló kiáltvány első százezer példánya, amelyből egymillió példányt kívánnak szétosztani Magyarországon, mint a “Kossuth téri forradalmárok üzenetét”.

A magyar néphez intézett kiáltvány kiemeli: minden párttól függetlenül, békés szándékkal, saját akaratukból vannak a Kossuth téren és követelik: a “népfelség nevében” a Gyurcsány-kormány azonnali menesztését, illetve a köztársasági elnök javaslatára vagy annak hiányában népi kezdeményezésére az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását, a jogfolytonosság helyreállítását.

Európai harc lesz

Európa nemzeti gondolkodású fiataljainak együtt kell harcolniuk a korrupt hatalmak ellen – jelentette ki a téren a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom franciaországi elnöke, Nicolas de Lamberterie. Mint mondta, Magyarország békés nemzet, büszke arra, hogy szabadságáért harcol, csakúgy, mint azok a francia fiatalok, akik múlt év novemberében szembeszálltak az elnyomó hatalommal.

Kultúrális rendezvény vagy demonstráció lesz

Molnár Tamás, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik ügyvivője csütörtökön újságíróknak azt mondta: minden engedélynek birtokában vannak ahhoz, hogy a budapesti Kossuth téri tüntetés péntek estétől vasárnap 19.00 óráig – vagyis az önkormányzati választások előtti és alatti kampánycsend idejére – kulturális rendezvénnyé alakuljon át. Néhány órával később Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 másik ügyvivője a színpadon azt közölte: nem kulturális rendezvénnyé, hanem figyelemfelhívó demonstrációvá alakul át péntek estétől vasárnap estig a Kossuth téri tüntetés.

Takács András szerint “a valódi magyar kultúra” értékeire, annak tisztaságára, illetve hagyományaira hívják fel a figyelmet 43 órán keresztül, így a téren nem lehetnek transzparensek, pártpolitikai beszédek, a magyar nemzeti lobogón kívül más zászló sem.

Éjjeli sámánének

Éjszaka fél egykor még sámánénekeket hallgatott a Kossuth téren maradt mintegy nyolcvan ember. Gonda Gábor, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik tagja, ismét felszólította az embereket, hogy péntekre hozzanak magukkal gyertyát, mert szombat reggelig virrasztást tartanak a Parlament előtt.

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy főként a hajléktalanok tartanak ki, akik a még a téren maradt néhány embertől cigarettát kéregetnek. Mivel fertőzésveszély miatt az ÁNTSZ megszüntette az ingyenes ételosztást, a hajléktalanok száma is megfogyatkozott.

Éjfélre megszűnt a rendőri sorfal a Parlament előtt, mindössze két járőr sétálgat a kordon előtt. A Rákóczi-szobor mellett felállított sátrak előtt fiatalok beszélgetnek, gitároznak és énekelnek, néhányan a színpad előtt hallgatják a sámánénekét. A mellékutcák üresek, a tér körül “nemzetőrök” járőröznek.

Címkék: Belföld