Politikai foglyokat szabadítanának a Kossuth tériek

Ezer alá csökkent a budapesti Kossuth téren tüntetők létszáma szerdán este fél 12 után. Egészségügyi ellenőrzések miatt be kellett zárni a Kossuth téri tüntetés ingyenkonyháját. A tüntetők politikai foglyokat szabadítanának. Grespik László is felszólalt.

A rendőrség hétvégén is biztosít

A kampánycsend idejére tervezett Kossuth téri kulturális rendezvényről Bene László a Magyar ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta, hogy ha egy rendezvény nem alkalmas arra, hogy a választói akaratot befolyásolja, „a rendezvény megtartásának nincs akadálya”, és akkor a rendőrség csak a biztosítást végzi. Az esetleges intézkedést attól teszik függővé, „hogy milyen szituációval találkozunk” – mondta.

Este 10 órakor mintegy 3-4 ezer ember volt a Kossuth téren, az autóforgalmat nem akadályozták. Este fél 12 után ezer alá csökkent a létszám. Ekkor már leginkább zenés programokkal szórakoztatták a közönséget.

A Rákóczi-szobor körüli fás, bokros területen továbbra is erős a vizeletszag, a helyzet a korábbi napokhoz képest nem javult, a kilenc mobil WC nem elegendő a tüntetők, illetve az ott sátorozók számára.

Éjfél után bejelentették, hogy az egészségügyi ellenőrzések miatt bezárják a gazdák ingyenkonyháját. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik tagja úgy fogalmazott: a „mocskos disznók” megtalálták a megoldást arra, hogy miként gyengítsék a tüntetőket. Mint mondta, egy lakodalmon sem szokott a Köjál ellenőrizni. Gonda László, a bizottság egyik tagja a Kossuth téri tüntetést is először lakodalomnak, majd halotti tornak nevezte, hangsúlyozta, „ez az erkölcsi hullák halotti tora”.

A szónok arra kérte a hajléktalanokat, hogy csütörtök reggel a kerületi polgármesteri hivatal előtt kérjenek ételt, hiszen a polgármester azt mondta, átvállalja a hajléktalanok étkeztetését.

Szerda este a rendezvény egyik szónoka azt követelte, hogy Sólyom László köztársasági elnök ne bocsánatkérésre, hanem lemondásra kérje Gyurcsány Ferencet. Mint mondta, az államfő felszólíthatja a miniszterelnököt erre, és ha ezt a gesztust Sólyom László megtenné, akkor óriási erőt adna a tüntetőknek, és akkor „nem ennyien lennénk itt, hanem kétszázezren”.

Kifütyülték Patrubányt

A Szent Korona az, ami meg tudja menteni Magyarországot, és aki megtagadja, az megtagadja a nemzetet is – jelentette ki Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik ügyvivője szerda este a Kossuth téren a miniszterelnök és a kormány távozását követelő demonstráción.

Az ügyvivő hangoztatta, hogy Magyarországon jelenleg alkotmányos válság van, és ha a törvények nem teszik lehetővé, hogy egy „hazug, csaló” miniszterelnököt el lehessen zavarni, akkor ez az Alkotmány nem jó.

A rendezvényen szerda este kétszer is felszólalt Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke, ám második felszólalását többen már füttykoncerttel fogadták. Az emberek a tömegben csitították a fütyülőket, majd végül a „Vesszen Gyurcsány!” skandálásában mindenki egyetértett.

Politikai foglyokat szabadítanának

„A Gyurcsány-kormány legkésőbb október 23-ig meg fog bukni” – jelentette ki Molnár Tamás, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik ügyvivője szerdán este, a budapesti Kossuth téren zajló tüntetésen. A szervező hozzáfűzte, hogy alakult egy jogi csoport, amelynek célja „a politikai foglyok kiszabadítása”. Arra biztatta a hallgatóságot, hogy ezért csütörtökön vonuljanak a Markó utcába.

Az ügyvivő kitért arra is, hogy egy – „a valós Kossuth téri eseményekről” – a nemzetközi sajtót tájékoztató médiacsoport is alakult.

Grespik László jogász, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal volt vezetője szerint a kormány alkotmányos megbuktatása nagyrészt Sólyom László köztársasági elnöktől függhet, hogy hajlandó-e az Alkotmánybírósághoz fordulni az ügyben, hogy semmisnek tekinthető-e a választások eredménye, amennyiben a kormány egészen mást csinál, mint amit a kampányban ígért a választóknak.

Tamás Károly, a Forradalmi Nemzeti Bizottmány elnöke arra tért ki, hogy több megyében alakulnak ilyen bizottmányok, hétvégén folytatódnak a vidéki gazdák félpályás útlezárásai, illetve a jövő héten szervezettebben jelennek meg a Kossuth téren.

Usztics Mátyás színművész szerint nem szégyen kimondani: rosszabbul élünk, mint 16 évvel ezelőtt, a demokrácia másfél évtizede alatt „fajultak odáig a dolgok, hogy fényes nappal kilopják a szemünket is”.

Címkék: Belföld