Távozásra szólítja fel Gyurcsányt a Védegylet

Hétfőn a Védegylet kezdeményezésére mintegy félszáz értelmiségi, közéleti aktivista nyilatkozatban fejezte ki felháborodását a májusi Gyurcsány-beszéd tartalma és utóélete miatt, és állt ki a morális politizálás mellett.

A Védegylet szerdán Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz intézett nyílt levelében kifejti: a kialakult morális válsághelyzet feloldásának egyetlen módja, ha a miniszterelnök távozik hivatalából. „Ön nem viselkedett demokrataként. Az Ön magatartása a demokrácia értelmét, erkölcsi igazolhatóságát tette kétségessé” – olvasható a nyilatkozatban.

„Ha ugyanis a hatalom eltitkolja az állampolgárok elől azokat az információkat, amelynek alapján meg tudnánk ítélni a teljesítményét, ha valaki úgy nyer választást, hogy nem mondja el őszintén, hogy megítélése szerint mit kell tenni, azzal megfoszt minket a hatalomgyakorlásról való tárgyszerű ítéletalkotás és a közös sorsunkról való felelős döntés lehetőségétől. (…) Ezért kell mennie, Miniszterelnök Úr” – hangzik a Védegylet álláspontja.

„A köztársaság morális csődben van. A gazdasági csőd is ennek a következménye. S ebbe a szakadékba a politikai elit taszította az országot” – zárul a miniszterelnökhöz intézett levél.

Címkék: Belföld