Szimpátiatüntetéssel avatott kórházat Gyurcsány

A biztosítás alapú, a külföldiek előtt is nyitott egészségügyé a jövő - jelentette ki Gyurcsány Ferenc szerdán, amikor Salgótarjánban felavatta a megújult Nógrád megyei kórházat.

“Ma úgy látom, hogy egyetlenegy olyan terület van, ahol a közös társadalmi kincsünket képező egészségügyet és az üzletet képező egészségügyet össze lehet illeszteni; ez pedig a biztosítás alapú egészségügy” – mondta a miniszterelnök az összesen 7 milliárd forint értékű beruházás átadásakor.

A kormányfőt egy 10-15 emberből álló pfujoló, fehér szalaggal

Az ellentábor (fotó: mti)

ellátott nemzetiszínű, illetve fekete zászlókat lobogtató csoport fogadta, ám kiabálásukat elnyomta a politikust biztató transzparensekkel üdvözlő tömeg vastapsa és szimpátiatüntetése.

Gyurcsány Ferenc rámutatott: csak az igazság egyik felét mondja el az is, aki azt állítja, hogy az egészségügy üzlet és az is, aki azt hangoztatja, hogy az egészségügy nem üzlet.


A szimpatizánsok (fotó: mti)

Példaként említette, hogy a vállalkozások versengtek a salgótarjáni kórház kivitelezéséért, miként a technológia szállítói is, vagyis az egészségügy ezen része nyilvánvalóan üzlet. Ugyanakkor az egészséges nemzet közös kincsünk – tette hozzá.

“Az a legnehezebb dilemma, hogyan lehet összeilleszteni egy olyan rendszert, amelyben ott van a közös társadalmi vagyon és ott van mellette a legegyszerűbb üzleti megfontolás is” – jellemezte az egészségügy átalakításának nehézségeit a kormányfő. Hangsúlyozta, hogy európai épületekkel, tehetséges és szorgalmas egészségügyi dolgozókkal rendelkezünk.

“Hát akkor miért nem azt tesszük, hogy kinyitjuk ezt az egészségügyet és mi szolgáltatást nyújtunk fél Európának” – tette fel a kérdést a miniszterelnök. Szerinte le kell számolni azzal a gyakorlattal, hogy csak a határokon belül élőknek adjuk el az egészségügyi szolgáltatásokat.

Ha ezzel szakítunk, és Európa gazdagabbik fele azt mondja, hogy Magyarországra kell menni gyógykezelésre, akkor nem az lesz a kérdés, hogy be kell-e zárni kórházakat, hanem a fejlesztés lesz a feladat – mondta Gyurcsány Ferenc.

Az évente 24 ezer fekvő beteget és 1.5 millió járó beteget állátó intézmény rekonstrukciója 1986-ban kezdődött meg, azóta négy szakaszban történt a felújítás, az utolsóban a költségvetés több mint 3 milliárd forint értékű címzett támogatásával.

Címkék: Belföld