Önkéselés és éhségsztrájk a Kossuth téren

Kórházba vittek szerda reggel a budapesti Kossuth térről egy férfit, aki megszúrta saját magát, a Kossuth téren korábban szóváltás alakult ki egy férfi miatt, aki éhségsztrájkkal tiltakozott, és a Fidesz mellett kampányolt. Éjfél utánra százra apadt a tüntetésen részt vevők száma.

Önmagát szúrta meg az a férfi, akit szerda reggel a Kossuth térről kórházba szállítottak. Már a kórházban a rendőröknek elmondta: „egyéni és egyéb” problémái miatt követte el tettét. A férfi „elkeseredésében” többször is önmagába szúrt. A kést, már a kórházban, meg is találták nála. Állapotáról bővebbet a kórház egyelőre nem mondott, a vizsgálat folyik.

Kulturális rendezvény lesz

Este korábban szóváltás is kialakult. A 2002-ben az országgyűlési választások első fordulójában leadott szavazatok újraszámolását követelve 21 napig éhségsztrájkoló S. Nagy György arra hívta fel most a hallgatóit, hogy az október 1-jei önkormányzati választásokon a Fideszre szavazzanak, ahogy – mint fogalmazott – életében először és utoljára ezt ő is megteszi, a Gyurcsány-kormány megbuktatása érdekében.

Az egyik szervező felhívta a felszólaló és minden tüntető figyelmét, hogy a Kossuth téren nem pártrendezvény zajlik, tehát kerüljék az ilyen felhívásokat. Többször elhangzott a nap folyamán, hogy péntek éjféltől – a kampánycsend miatt – a demonstráció kulturális rendezvénnyé alakul át, ahol egy új színpadon színművészek és nemzeti zenekarok lépnek majd fel.

Egy felszólaló úgy értékelte, hogy az alkotmányos jogok korlátozását jelentené – ami csak szükségállapotban lehetséges –, ha ezalatt nem szidhatnák Gyurcsányt, hiszen a miniszterelnök nem önkormányzati jelölt, és a Kossuth téren demonstrálók sem jelölő szervezet.

Ez a szónok ugyancsak arra intette a majdani hozzászólókat, hogy ne kampányoljanak egyetlen párt vagy jelölt mellett sem, akkor sem, ha véletlenül ők maguk is indulnak a választásokon.

A színpadról az is elhangzott, hogy a magyarországi média a „hatalom” kezében van, ezért a hatalomnak petíciókat kell eljuttatni, a nép feladata pedig kiáltványok megfogalmazása. Egy szónok beszámolt arról, hogy eddig több mint egymillió forint adomány gyűlt össze a technika, a kivetítő képernyő, a hangfalak bérlésére, valamint a technikai munkatársak számára, illetve a technikát bérbe adó vállalkozó is részben már a saját zsebéből finanszírozza a rendezvényt.

Apad a tüntetés

A már tizedik napja tartó tiltakozó demonstráció estéjére egyes becslések szerint 2500, mások szerint több mint ötezer ember jelent meg a Parlament előtt. Nagyon sok a kíváncsiskodó, hallgatják a „könnyűzenei” koncerteket és a néha színpadra lépő szónokokat. A Parlament előtt az elmúlt napokhoz képest sokkal kevesebb rendőr áll sorfalat, s már nincs kordon a tér és az Országház üres parkolója között.

Éjfél utánra körülbelül százra apadt a Kossuth téri tüntetők száma. A kivetítőt már éjfél előtt lekapcsolták, kevesebb hangszóróból, halkabban szól a „forradalmi zene”, az emelvényen azonban még mindig bárki elmondhatja véleményét, gondolatait a mikrofon előtt. A téren maradt emberek egymással beszélgettek, vagy a fűbe heveredtek, esetleg a parkban felállított sátraikban aludni tértek.
Önkéntesek gyűjtik a szemetet, magukat „forradalmi nemzetőrnek” nevező emberek pedig a tér körül járőröznek. A téren zavartalan a forgalom, s az elmúlt napokhoz képest sokkal kevesebb szemetet hagytak hátra a tüntetők. Késő estére egyre több hajléktalan jelent meg a Parlament előtt, hogy ingyen ételt kapjanak a gazdáktól.

Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy kedd este a Kossuth téren rendbontás nem történt, rendőri intézkedésre nem volt szükség. A BRFK sajtóügyeletese szintén azt közölte, hogy a városban a tüntetésekkel kapcsolatban rendőri intézkedésre nem került sor.

Címkék: Belföld