Mádl is lemondásra kéri Gyurcsányt

Nyílt levélben kéri Mádl Ferenc volt köztársasági elnök Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy mondjon le tisztéről.

A Magyar Nemzet keddi számának első oldalán közzétett levélben Mádl Ferenc és tíz más ismert értelmiségi úgy fogalmaz, hogy a nyilvánosságra került májusi Gyurcsány-beszéd „egyértelművé tette az ország számára, hogy a teljes előző kormányzati ciklusban és azóta is Ön, majd kormánya éveken át tudatosan megtévesztette a magyar állampolgárokat az ország valós helyzetét illetően, s ezzel lehetetlenné tette, hogy felelős döntést hozzanak a 2006-os országgyűlési választásokon”.

A levél írói szerint Gyurcsány számára nem vállalható tovább a kormányfői felelősség „a demokrácia erkölcsét és az állampolgárok alkotmányos döntési szabadságát fenyegető pusztító következmények miatt”.

„Vannak rendkívüli helyzetek, amikor egy politikus éppen visszavonulásával teheti a legtöbbet a hazájáért. Ezt kérjük most Öntől!” – végződik a Gyurcsány Ferencnek címzett nyílt levél, amelyet a volt köztársasági elnök mellett többek között Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke, Martonyi János, az Orbán-kormány külügyminisztere, Sára Sándor filmrendező, Szokolay Sándor zeneszerző és Zlinszky János volt alkotmánybíró írt alá.

Címkék: Belföld