Vasárnap is óriási a tömeg – percről percre

Tudósítónk szerint vasárnap 22 órakor még mindig több ezren kitartanak a Kossuth téren, ahol élő koncertek és felszólalások váltják egymást. Több szónok is amnesztiát követelt minden, a budapesti zavargások alatt elfogott embernek.

0.20


Megindult a forgalom, önkéntesek gyűjtik a szemetet, a legkitartóbbak a színpad körül kisebb csoportokban beszélgetnek.


0.10


Kisebb csetepaté támadt a mostanra 2-300 demonstráló között. Egy fiatalamber hevesen gesztikulálva fejezte ki rosszallását, hogy a forradalom – amelynek kirobbantásában ő is részt vett – langymeleg folklórfesztivállá, irodalmi versennyé “fajult”. Tudósítónk mellett az összesereglett néhány tucat ember szerint is “langyos, fideszes partivá” vált a demonstráció.


23.45


A kordonon molinócsíkok vannak felerősítve: egy négy méter hosszú üzenőfal, ahol a kormánynak üzenhet bárki, és egy körülbelül 8 méter hosszú felelősök fala, amelyre neveket írtak a tüntetők.


23.35


Gyakorlatilag kiürült a Kossuth tér, tudósítónk szerint mintegy ezer tüntető maradt. Az esti tömeget már csak a kordonra kiragasztott transzparensek jelzik: “Vétkesek közt cinkos, aki néma, ennek a kormánynak mennie kell még ma”; “Combinók és időkerék, Demszky Gáborból már elég”; “Nem vagyok kurva, a hazám sem az”; “Mindannyian jobbat érdemlünk”.


23.25


A villanyoszlopokra plakátokat ragasztottak, amelyekre ráírták: “ha tényleg csőcselék randalírozna a Kossuth téren, akkor ezen az oszlopon lógna”, majd több neves személyiség nevét helyezték el. A tömeg közben egyre jobban fogy, az árusok is pakolnak.


23.05


Az MVSZ elnöksége ma éjszaka a kialakult helyzetről tanácskozik – oda tér vissza Patrubány is beszéde után. A média, a pártok és a rendőrség azt terjeszti, hogy az előző napok zavargásaiban köztörvényes bűnözők vettek részt. Ha ez így van – mondta – mutassák be a “bűnözők” erkölcsi bizonyítványát. Mindenkit ki kell hozni a börtönökből, mert a fogva tartottak nem bűnözők, hanem forradalmárok. Az MVSZ keresi ennek jogi eszközeit. Az elnök beszéde után népzenét játszanak a színpadon.


23.00


Ezekben a percekben Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) elnöke beszél, aki elmondta: a Kossuth tér ma a szabadság tere. A megmozdulásnak semmi köze azokhoz a bélyegekhez, amit a hazai politikusok akasztottak rá. Ez az erkölcs forradalma – hangsúlyozta. A világszövetség elnökségi tagjai minden nap részt vesznek a demonstráción, és az elnök fontosnak nevezte, hogy minden nap szóljanak is az emberekhez.


22.40


Tart még a koncert, az emberek azonban egyre nagyobb tömegben mennek haza. Munkatársunk szerint 5-6 ezren lehetnek, több rendőrautó is távozott. Akik még kitartanak, kisebb csoportokban beszélgetnek.


22.30


Oszlanak az árusok is, helyszíni tudósítónk szerint “már csak tíz méterenként van egy-egy, nem egymást érve”. Az emberek az Alkotmány és a Nádor utca felé hagyják el a teret, sokan próbálnak hazamenni az utolsó metrókkal is.


22.05


Tudósítónk szerint többen már hazaindulnak a Kossuth térről, de a többség kitart. A külföldi hírügynökségek is elhagyták a teret. Hamarosan az Ismerős arcok nevű zenekar kezd koncertet, utána Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke szól az egybegyűltekhez. A hír TV információi szerint már 1000 teherautó áll készen részleges útlezárásokra a napközben meghirdetett polgári engedetlenségi mozgalom keretein belül.


21.40


Egy szónok a téren Gyurcsányt idézte, aki szerint a magyar szélsőjobb szervezi a demonstrációt. A felszólaló szerint nincs jobb- és baloldal, csak becsapók és becsapottak. A tömeg “Táncolj Feri” skandálással kísérte szavait. A színpadon ezután egymást váltják az előadók, zenészek. Vidéken is folytatódtak a rokonszenvtüntetések.


21.20


Alkoholt árusítani a Kossuth téren valóban nem lehet, a mozgó és bódés árusok így “kiszorultak” a 2-es villamos vonala mögé, itt már nem szólnak rájuk a szervezők – tapasztalta munkatársunk. A Kárpátia-koncert véget ért, a szónokok most ismét a kormányfő lemondását követelik, jelszavaikat több-kevesebb sikerrel a tömeggel is átvetetik. A Szabadságtérre vezető utcában mintegy száz rohamrendőr várakozik.


20.40


A rendőrök a Parlament parkolójában várakoznak, újságot olvasnak, pihennek. Tudósítónk körülbelül 40 rendőrautót és legalább tíz rendőrségi mikrobuszt számolt össze. Az árusoknál 300 forintért sört is lehet venni, munkatársunk szerint a pult alól adják, a rendezvényen nem lehetne alkoholt árusítani. Véget ért a Kárpátia koncertje.


20.25


A Kárpátia együttes koncertje kezdődött a téren, tudósítónk szerint 4-500 zászló leng a tömeg fölött. Orbán Viktor a TV2-n kijelentette: „Én (…) felelősen, és mérséklő hatást kifejtve szeretnék csak közreműködni ennek a helyzetnek a megoldásában”. Közben Kóka János gazdasági miniszter az ATV műsorában úgy fogalmazott: az elmúlt 16 év legőszintébb, politikustársaknak szóló nyilatkozata volt a miniszterelnök múlt vasárnap kiszivárgott beszéde.


20.10


Pitti Katalin az Ave Mariát énekelte a színpadon. A tér metró felőli részén “imasátrat” állítottak fel, ahol gyertyák égnek, a földön szőnyegek vannak. A bejáratnál a magyarországi egyházak állásfoglalása olvasható a Gyurcsány-beszédről.


19.50


Tudósítónk szerint szolid a rendőri jelenlét a Kossuth téren, ahova még mindig egyre érkeznek az emberek. Egy szónok szerint ellentétben a magyar média állításával ez a tüntetés nem a jobboldal megmozdulása, hanem a magyar nép akaratának kinyilvánítása. A felszólaló külön megköszönte a roma fiatalok – a tüntetőkből alakult – Nemzetőrségben mutatott helytállását. Az FVM árkádjai alatt ezekben a percekben élőzenés, rögtönzött néptáncbemutató kezdődött. A szónokok éppen Göncz Kinga, a clevelandi magyarok előtt elmondott szavait értékelik.


19.30


A mozgó árusok pólókat, karkötőket, könyveket árulnak. Egy póló felirata: „Aki hazudik, az lop”, egy másik narancssárga pólón Magyarország térképe látható, és piros-fehér-zölddel áll rajta a szöveg: „Ez a mi kurva országunk”. Munkatársunk beszámolt egy rúdon a magasba emelt, mintegy kétméteres, koronát viselő báburól, amelynek fejére Gyurcsány arcképét ragasztották, a felirat: „A király meztelen”.


19.15

Helyszínen tartózkodó munkatársunk elmodta: a tömeg már a Földművelésügyi Minisztérium előtt áll. A téren egyre kevesebb külföldi közvetítőautót látni, egy lengyel televíziótársaság épp most csomagol. Rengeteg árust látni: a metrótól a 2-es villamos vonalán egészen az Alkotmány utcáig egymás hegyén-hátán sorakoznak, és megjelentek a mozgó árusok is.

Címkék: Belföld