Szili szivárogtatott?

Brit lapvélemény szerint Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét is a Gyurcsány-beszéd lehetséges kiszivárogtatói közé sorolják Magyarországon.

A The Sunday Telegraph, a legnagyobb brit vasárnapi konzervatív lap a magyarországi fejleményekről közölt budapesti riportjában azt írta: többek szerint maga Gyurcsány Ferenc szivárogtatta ki a felvételt, abból a célból, hogy nyilvános vitát kényszerítsen ki a reformokról.


A lap szerint azonban politikai elemzők egyetértenek abban, hogy Gyurcsány inkább pártbeli riválisainak áldozata, akik az ő megbuktatása végett szivárogtathatták ki a felvételt. Ezen a véleményen volt például a lapnak adott nyilatkozatában Seres László, a Hírszerző internetes hírportál főszerkesztője is.


Gyurcsányt “félidőben kidobják”

A Telegraph szerint „az ujjak Szili Katalinra, a parlament ambiciózus elnökére mutatnak, aki nem szívleli a miniszterelnök piaci reformjait, és azt mondják róla, hogy (Gyurcsány) posztjáért sóvárog”. A cikk szerint azonban Seres László és más kommentátorok is úgy vélik: a szocialisták még pár évig meghagyják Gyurcsányt tisztségében, és majd félidőben kidobják, nyakába varrva a felelősséget az adó- és áremelésekért.

Jaksity György, a Budapesti Értéktőzsde volt elnöke szerint ugyanakkor nem lehet azt mondani, hogy egy teljesen félrevezetett ország kényszerül derült égből villámcsapásként szembenézni a gazdasági válság kemény tényeivel. Jaksity szerint továbbra is túl sokan vannak ráutalva az államra, és a kiadásokat le kell faragni a deficitek kezelhetősége végett.


A volt tőzsdeelnök szerint mindez „túlmutat azon, hogy Gyurcsány mit mondott, vagy mit nem mondott … ha nem ez a miniszterelnök (teszi meg a megszorító lépéseket), akkor egy másik (kényszerül megtenni)”. A The Sunday Telegraph információi szerint egyébként a zavargások azután ültek el, hogy a rendőrség „kapott egy szállítmány amerikai gyártmányú rohamfelszerelést”.

Címkék: Belföld