Petíció a házelnöknek

A tüntetők fő szervezői petíciót akarnak átadni Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének, de annak tartalmáról és beadásának időpontjáról még nem tudtak pontos információval szolgálni az MTI tudósítójának. A téren "hazugságpiramis" épül, és polgári engedetlenségre szólítottak fel.

Az egyik főszervező szerint a petíció lényegében a nemrégiben a Magyar Televízióban felolvasott petícióval lesz azonos. „Összeült a szakértői tanács, amelynek feladata elkészíteni a petíciót, amikor elkészül, azonnal bevisszük a Parlamentbe Szili Katalinnak” – mondta az egyik szervező.

A petíciót tíz közéleti személyiség: Bethlen Farkas, Hargitay András, Kelemen András, Makovecz Imre, Melocco Miklós, Molnár V. József, Papp Lajos, Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás és Tőkés László írta alá. Makovecz Imre, az egyik aláíró szerint hétfőn keresik fel Szili Katalint. Az aláírók egyebek mellett alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását, ideiglenes kormány felállítását, valamint a tárgyalások azonnali megkezdését követelik, és 48 órán belül választ várnak a követelésekre – írja a Híradó honlapja.


Hazugságpiramis épül


A hír TV beszámolója szerint Molnár Tamás, a Nemzeti Bizottmány tagja elmondta: a nemzetgyűlés egy posztmodern akciót tervez, ennek jegyében egy “hazugságpiramis” épül majd az Országgyűlés bejáratánál elhasznált tévékészülékekből. Az akcióval az ellen tiltakoznak, hogy a demonstrációban résztvevők kommunikációs hátrányban vannak az egyes médiumokban.


Szerdától polgári engedetlenségi mozgalmat szerveznek, melynek lényege, hogy ezen a napon felhívják az utakon közlekedőket, álljanak meg egy órára, nyissák fel autójuk motorháztetejét, csomagtartóját, és rakják ki az elakadásjelző háromszöget, azért, hogy így nehezítsék a forgalmat – tudósított a hír TV.


Kaszálnak az árusok


Vasárnap délután öt órára pár ezres tömeg gyűlt össze a Kossuth téren, ahol egymást érik a szónoklatok és a közös éneklések. Több szónok is amnesztiát követelt minden, a budapesti zavargások alatt elfogott embernek. Egyikük az MTI tudósítójának kérdésére azt mondta, hogy a rendbontások alatt előállított, vagy azóta is fogva tartott emberek nem vandálok, hanem forradalmárok, tehát jogtalanul tartja őket fogva a rendőrség.


A tüntetés békésen folyik, elkezdődtek a szónoklatok a közel ezerfős tömeg előtt. Sokan iratkoztak fel a szónoknak jelentkezettek listájára.

Vasárnap minden eddiginél több szuvenír- és kürtőskalácsárus települt ki a térre. A kereskedők szerint legjobban a nemzeti színű karkötő fogy, amelynek ára egységesen 500 forint, de nagyon keresettek a kitűzők és a zászlók is. Az orvosi sátorban a fájdalomcsillapító és a kötszer a főszereplő, mivel a legtöbben fejfájás vagy kisebb, általában krumplipucolásban elszenvedett sérülés miatt kérnek orvosi segítséget – mondta az egyik egészségügyi alkalmazott.

A Parlament előtt sorfalat álló rendőröknél csökkentették a készültséget: ma már rohampajzs nélkül biztosítják a területet, de sok tüntető beszámolt arról is, hogy a rendőrök felszabadultabbak és közlékenyebbek.


Birkapörkölt a résztvevőknek


Több sátor áll a téren, ingyen teát osztanak a jelenlévőknek. Egy résztvevő az MTI munkatársának elmondta, hogy szombat este Vásárosnaményból birkahúst, krumplit, almát hoztak a gazdák, amiből ma ebédet főznek a résztvevőknek.

Címkék: Belföld